Kanada till semifinal mot USA

Foto: Reuters
Kanada jublar när segern mot Finland var klar.
HOCKEY

Kanada, med tre raka guld, fick arbeta hårt för att besegra Finland med 4–2 i den första kvartsfinalen i JVM-hockeyn. Vid ställningen 2–2 i den tredje perioden hade Finland ett par bra chanser. Men Kanada hade lite tur i slutperioden och satte 3–2 när det återstod 9.28.

När Finland jagade kvittering drabbades Smålejonen av två rätt så billiga utvisningar och Kanada kunde sedan göra 4–2 i tom bur.

Finland tog ledningen med 1–0 efter 7.23 i första perioden genom Juuso Puustinen i Pardubice Arena. Underläget innebar ett stressigt Kanada som oftast solokörde mot ett bra finskt försvar. I den andra perioden kvitterade John Tavares och i början av tredje lyckades Kanada ta ledningen med 2–1 genom Steven Stamkos. Finland kom tillbaka, kvitterade till 2–2 genom Jan-Mikael Juutilainen 5.42 in på den tredje perioden, och hade läge för ett ledningsmål. Men Kanada redde ut problemen och nu väntar USA i semifinal.

USA har inte alls samma tradition inom juniorhockeyn som Kanada, men har blivit bättre och tog guld 2004 efter att ha besegrat Kanada i finalen med 4–3. I grundspelet vann USA samtliga fyra matcher.

Senare på onsdagskvällen spelar Tjeckien och Ryssland den andra kvartsfinalen. Vinnaren får möta Sverige på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM