”Det är verkligen en revansch”

Jhonas Enroth nära bli syndabock – slutade som hjälte

Foto: Joel Marklund
HOCKEY

Pardubice (TT:s utsände)

Syndabock för ett år sedan.

På väg att bli det igen.

Men allt slutade lyckligt för målvaktsstjärnan Jhonas Enroth.

– Det är verkligen en revansch. Ryssarna förstörde 1,5 månad för mig förra året. Jag var otroligt besviken och gick hela januari och tänkte på det där, berättade Enroth.

Den gången, i JVM på hemmaplan i Dalarna, blev Enroth utbytt i början av andra perioden av semifinalen mot Ryssland sedan han släppt in tre mål. Till slut vann ryssarna med 4–2.

Södertäljemålvakten fick sin revansch.

Men ett tag såg det ut som om mardrömmen skulle upprepa sig. Efter en svensk dominans i första perioden släpptes Ryssland in i matchen igen i den andra. Och med 1.33 kvar av andra perioden kom ledningsmålet. Nikita Filatov tryckte sig in från kanten och gjorde 1–0 med ett skott som gick mellan benen på Enroth.

Det såg inte otagbart ut.

– Den måste jag ta, pucken gick bredvid min klubba och in mellan benen. Men det var ju nästan 25 minuter kvar av matchen och det kändes som vi skulle få utdelning till slut. Jag sa till mig själv att inte släppa in något mer mål.

Robin Figren kvitterade i den sista perioden efter ett iskallt mål där han lurade både en rysk back och målvakten Sergej Bobrovskij innan han gjorde mål från snäv vinkel. Och så fixade Mikael Backlund segermålet i förlängning.

Enroth, som stått 17 matcher i elitserien och gjort A-landslagsdebut under hösten, räddade ett friläge i slutet av matchen och gjorde en strålande plockhandsräddning i förlängningen. Totalt tog han 23 av 24 ryska skott.

– Det var en enorm lycka när vi avgjorde. Helt sjukt. Nu är det ett kliv kvar – sedan har vi bestigit Mount Everest, sade han.

Göran Sundberg/TT