Från dödsbädden – till landslaget

Anders Myrvold har gjort succécomeback efter misshandeln och narkotikamissbruket

Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRK/SCANPIX
Vålerengens Anders Myrvold kördes i ilfart till sjukhuset efter den råa misshandeln natten till den 23 december 2006. Nu gör han comeback i landslaget.
HOCKEY

Först brutalt misshandlad. Sedan inlagd på hem för sina drogproblem.

Nu har hockeystjärnan Anders Myrvold, 32, gjort comeback – och tagits ut i norska landslaget.

– Förbundskapten ser att jag menar allvar, säger Myrvold.

Anders Myrvold – som spelat i både AIK och Djurgården och även vunnit Stanley Cup med Peter Forsberg i Colorado – har varit inblandad i mörka rubriker de senaste åren.

Sommaren 2005 greps han utanför en nattklubb i Oslo för innehav av kokain. Och i december 2006 blev han brutalt misshandlad på Oslos gator efter en julfest. Han hittades livlös och opererades akut för en blödning i hjärnan.

– I dag är jag bara glad att jag lever, efter att ha blivit utsatt för en sådan misshandel, sa Myrvold när han vaknade upp på sjukhuset.

Sju veckors rehabilitering

I höstas erkände Myrvold sitt kokainmissbruk, tog tag i sitt liv och la in sig på behandlingshem. Efter att i september ha avslutat en sju veckor lång rehabiliteringsperiod för sina drogproblem sa han till VG:

– All energi som jag hade lagt på idrotten, la jag på något destruktivt och livsfarligt. Jag tänkte att antingen slutar du i fängelse eller så dör du. Jag tappade kontrollen över mig själv. Jag insåg att jag behövde hjälp.

Efter månader av slit kom på måndagen belöningen. Myrvold är uttagen i förbundskaptenen Roy Johansen 22-mannatrupp som spelar fyrnationsturnering i Frankrike nästa månad.

”Mardrömsår”

– Det känns gott att finnas med i VM-diskussionen igen. Jag tränar för fullt och vill vara med och bidra i landslaget, säger Myrvold till VG:s nätupplaga.

– Det har varit skönt att börja om på nytt. Jag har gått igenom ett mardrömsår, som egentligen bara varit skit med sjukhusbesök och rehabilitering. Nu är det skönt att vara tillbaka där jag hör hemma.

Förbundskaptenen Roy Johansen säger till NTB:

– Det känns skönt att se Anders tillbaka, och bra att ge honom en chans till. Han har visat att han förtjänar en plats i laget.

FAKTA

Från Färjestad till Detroit Red Wings – här är stjärnans samtliga 21 klubbar

Namn: Anders Myrvold.

Ålder: 32.

Nationalitet: Norge.

Tidigare klubbar: Furuset (moderklubb), Färjestad, Grums, Laval Titans, Colorado Avalanche, Cornwall Aces, Boston Bruins, Hershey Bears, Providence Bruins, Djurgården, AIK, NY Islanders, Springfield Falcons, Hartford Wolf Pack, Fribourg, Adler Mannnheim, Grand Rapids Griffins, Detroit Red Wings, ZSC Lions, GCK Lions, Vålerenga.

Antal NHL-matcher/poäng: 33/5 (0+5)

Antal elitseriematcher/poäng: 99/15 (5+10).

Övrigt: Var säsongen 1995/96 med i Colorados trupp och vann Stanley Cup tillsammans med bland andra Peter Forsberg. Under två år i slutet av 1990-talet spelade han med Stockholmsklubbarna Djurgården och AIK.