Ge juniorerna chansen

Det är sällan man hittar nyförvärv vid den här tiden som gör någon skillnad

HOCKEY

En vecka kvar innan övergångstiden är ute.

31 januari stänger transferfönstret i elitserien.

Det är en hektisk tid för många av lagen som anser sig behöva förstärka – innan det är för sent.

Marknaden har totalförändrats de senaste åren, då finska ligan och den tjeckiska ligan motat Olle i grind och gjort förändringar som gör att det är i stort sett omöjligt att ta spelare från dom länderna. Numer borde lagen i Sverige titta mer mot Nordamerika om de vill förstärka.

De fem bottenlagen i elitserien har med säkerhet följt marknaden under en längre tid, men vad jag förstått så är marknaden i stort sett död. Och lika bra är nog det, för det är sällan man kan hitta en spelare som kommer in vid den här tiden och gör någon större skillnad.

Det är nog ofta som man söker lösningen från utsidan i stället för att våga söka den inom sin egen organisation.

Varför det? De spelare som går att få loss nu är i stort sett inte ett dugg bättre än lagens egna bästa juniorer. Ge juniorerna chansen!

De kommer ofta in och ger så mycket energi till laget.

Man blir glad när man får se spelare typ Mattias Tedenby, Viktor Hedman och Anton Lander med flera spela elithockey för de gör det med sån härlig lidelse. De har inte hunnit blivit förstörda av kontraktssnack och annat trams som kommer med sporten längra fram i karriären.

Jag vet själv att jag gjorde samma fel när jag jobbade som sportchef och föll för allt tjat om nya spelare från styrelse och fans.

Många gånger kan ett sent nyförvärv ställa till mer oreda än han gör nytta genom att gruppdynamiken förändras i laget.

Lagen i botten på elitserien och toppen på allsvenskan borde ha kartlagt varandra vid den här tidpunkten på året så att man vet vad man kan komma att få möta senare under våren.

Som det ser ut nu så ska det mycket till om nåt av lagen i allsvenskan ska kunna ta en elitserieplats i vår. Men man vet aldrig vad som kan hända i en kvalserie...

Så förvänta er inga mängder av nyförvärv till elitserien eller allsvenskan under den sista veckan.

Jag skulle hellre vilja se att lagen i Sverige gjorde fler trader mellan elitserielagen i stället.

Spelarna tjänar så pass mycket pengar nu så det borde rättfärdiga att lagen fick rätten att byta spelare med varandra utan att fråga spelaren, först då tror jag att man kan sätta fart på några trötta äldre spelare som bara spelar av sitt kontrakt.

Säger det igen så kanske nån i SHL börjar fundera på det.

Tjänar man en viss summa i sitt kontrakt borde man också riskera att kunna bli tradad.

FAKTA

Het !

Mattias Tedenby en riktigt frisk fläckt i elitserien ser ut som en ung och fräsch Mats Näslund när han flyger fram på isen. Gå och titta på honom.