Uttagen i Tre Kronor – stoppas av Ryssland

Tjärnqvist spelar inte LG Hockey Games

HOCKEY

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tog ut Lokomotiv Yaroslavs svenske backstjärna Daniel Tjärnqvist i Tre Kronor, men han stoppades av sin ryska klubb.

– Så här får det inte gå till. Nu måste vi agera, säger Bengt-Åke Gustafsson till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån
NJET Bengt-Åke Gustafsson hade gärna sett Daniel Tjärnqvist i Tre Kronor - men Tjärnqvists ryska klubb Lokomotiv Yaroslav stoppar svensken från spel.

Ett rysk-svenskt landslagsbråk är under uppsegling. Bengt-Åke Gustafsson tog ut Daniel Tjärnqvist i truppen till LG Hockey Games, men i sista stund var han tvungen att stryka honom från listan över aktuella spelare.

– Det är lite komplicerat. Prata med Bengt-Åke om det där, han vet allt, säger Daniel Tjärnqvist kort.

Bengt-Åke irriterad

Förbundskaptenen är mer talför och Bengt-Åke är synbart irriterad över Lokomotiv Yaroslavs agerande.

– Jag ville ha med Daniel och han själv ville gärna spela i Tre Kronor. Men hans ryska klubb har, av någon konstig anledning, satt sig på tvären och det är inte acceptabelt, säger Bengt-Åke Gustafsson bestämt.

Daniel Tjärnqvist är inte skadad, vilket kunde ha förklarat klubbens agerande.

Klubben livrädd

– Normalt kan småskadade spelare få vila under landslagsturneringarna, men Tjärnqvist är fullt frisk och tillgänglig i övrigt. Tydligen är hans ryska klubb livrädd för att han ska bli skadad i landslaget.

Klubbarnas skyldighet att släppa spelare till de olika landslagen finns noga inskrivna i internationella ishockeyförbundets regler.

– Det finns ingen tvekan om att Yaroslav är tvungen att släppa Daniel. Reglerna är glasklara, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Han har pratar med svenska ishockeyförbundet och väntar nu på att det ska agera.

”Är över min nivå”

– Det här är över min nivå, men givetvis kommer vi att ta upp det här med ryssarna. Jag vet inte om vi ska vänta till LG Hockey Games eller om vi ska höra av oss tidigare. Hur som helst är det här är en viktig diskussion som måste tas, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Han tycker att det är beklagligt att Daniel Tjärnqvist hamnat i kläm.

– Givetvis är det trist att landslaget inte kan använda sig av honom, men det är mest synd om Daniel. Han står ju helt maktlös, säger Bengt-Åke Gustafsson.