”Är besviken på elitlagen”

Förbundet rasar mot Hockeyligan: ”Hopplöst”

Foto: MAGNUS WENNMAN, LASSE ALLARD
OBS! MONTAGE.
HOCKEY

Sämsta landslagssäsongen på 27 år.

Då rasar förbundsordförande Christer Englund mot elitserielagen.

– Jag är besviken på att elitlagen inte ser samband med Tre Kronors utveckling och den stora mängden utländska spelare i elitserien, säger Christer Englund.

Två segrar och sex förluster.

Säsongen 2007–2008 har inte börjat som ishockeyförbundet tänkt sig.

Pågår förhandling

I dag möter Tre Kronor Tjeckien och en seger är ett måste för att inte försämra landslagets varumärke och förankring i folkhemmet.

Samtidigt som LG Hockey Games pågår en förhandling om samarbetsavtal mellan ishockeyförbundet och Hockeyligan, elitserie­lagens­ intresse­organisation.

Ishockeyförbundet vill begränsa antalet utländska spelare i elitserien, men Hockeyligan säger nej.

Viktiga roller

En anledning till att Tre Kronor inte är lika starkt som tidigare är att det är väldigt många utländska spelare i elitlagens förstafemmor. Allt färre svenska spelare har viktiga roller i de svenska klubblagen.

– Vi vill hitta en lösning i samförstånd där antalet utländska spelare i elitserien begränsas. Men det är hopplöst. Det går att hitta lösningar i andra länder, men inte i Sverige, säger en uppgiven Christer Englund, förbundsordförande.

Han är besviken på Hockeyligan.

Mycket besviken.

– Elitföreningarna ser inte sambanden mellan framgång för Tre Kronor och svensk ishockey och hur elitlagen är uppbyggda. Vi måste hitta en lösning där det max är 60–65 utländska spelare i elitserien. Men Hockeyligan vägrar, säger Christer Englund.

Han får medhåll av förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

– Fem utländska spelare per lag vore lagom. Nu är det för många utländska spelare i elitserien. Titta bara på det finska landslaget. Känns som att samtliga spelar till vardags i Sverige, säger Gustafsson.

Englund är inte förhoppningsfull över att få till stånd en begränsning. Den kampen kommer nog Ishockeyförbundet att förlora.

– Nu utvecklar vi de utländska spelarna i elitserien och det känns inte rätt, säger Englund.

FAKTA

Så många utländska spelare har elitlagen:

Brynäs: 8, Djurgården: 2, Frölunda: 10, Färjestad: 6, HV 71: 7 (Eric Johansson har både svenskt och kanadensiskt pass.), Linköping: 6 Luleå: 10, Modo: 4, Mora: 12 Skellefteå: 6, Södertälje: 9 Timrå: 8

Totalt: 88 spelare med utländska pass.

Så många utlänningar får det vara i de andra toppligorna:

Finland: 4, Tjeckien: Ingen begränsning. Ryssland: 4, Schweiz: 4, Tyskland: 10, Slovakien: Ingen begränsning.