Tre Kronor trea efter ny förlust

Bengt-Åke efterlyser målskyttar

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Bara nio gjorda mål på fyra matcher och en tredjeplats i hemmaturneringen.

Bengt-Åke Gustafssons högsta önskan inför ishockey-VM är:

– Målskyttar.

Tre Kronor förlorade avslutningsmatchen mot Finland med 1–2 inför ett fullsatt Globen, 13850 åskådare.

Landslagsveckan bjöd på tre förluster på fyra matcher. Bara tredje plats i hemmaturneringen.

Och en orgie i missade målchanser.

– Jag tyckte vi hade måslkyttar i truppen, det är bara att titta på elitseriens skytteliga. Men vi har inte haft det rätta flytet.

När backklippan och lagkaptenen Kenny Jönsson träffade kryssribban med drygt åtta minuter kvar av matchen var det signifikativt för Tre Kronor den här veckan.

Stolpe-ut

Mot Ryssland (3–4) i öppningen sköt Tre Kronor fyra stolpskott.

– Man vill ju vinna så klart. Vi gjorde en jättematch mot Ryssland, en bra sista period mot Tjeckien och i dag mot Finland började vi och avslutade bra. Men däremellan såg vi spaka ut, saknade energi. Det blev kanske en match för mycket den här veckan, den mot Slovakien (1–5-bottennappet) i tisdags låg inte optimalt med tanke på turneringen, sade Gustafsson.

Den avslutande turneringen i Euro hockey tour blir turneringen i Tjeckien den 17-20 april. Då spelas SM-finalserien samtidigt, så inga spelare från de lagen finns med.

– Men då har vi kanske NHL-spelare med i stället, sade Gustafsson.

NHL-spelare

Grundserien i NHL slutar den 6 april och spelare från de lag som inte når slutspelet är aktuella för den turneringen. Till VM i Kanada den 2-18 maj hinner också första slutspelsomgången avgöras. Kvartsfinalerna är slut samtidigt som det första VM-gruppspelet, så där finns chans till de sista kompletteringarna.

Bengt-Åke Gustafsson önskar sig målskyttar och drog fram två namn:

– Sedinarna i Vancouver är ju utanför slutspelet, i alla fall senast jag såg en tabell.

Jönsson given

Från det här laget kan backen Kenny Jönsson känna sig säker på en VM-plats. Förmodligen också Johan Åkerman. Daniel Tjärnqvist, som stoppades av Lokomotiv Jaroslavl, lär också vara högaktuell. Sedan beror det på vilka NHL-backar som är tillgängliga om fler från Globenlaget kommer med.

Målvakterna Stefan Liv, lysande mot Finland, och Daniel Larsson ligger bra till för en VM-resa. Men det kanske blir som nummer två och tre om Johan Holmqvist, vars Tampa Bay ser ut att missa slutspel, tackar ja. Eller om Henrik Lundqvist, NY Rangers, blir tillgänglig.

På forwardssidan har kedjan med Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl och Linus Videll varit framträdande. Det kan vara en tänkbar VM-kedja. Johan Davidsson och Martin Thörnberg är heta namn, liksom Patric Hörnqvist, Djurgården. Daniel Widing, Brynäs, har imponerat på Gustafsson och har chansen om han fortsätter att producera mål.

Det är precis vad förbundskaptenen söker.

FAKTA

Tre svenskar i stjärnlag

Tre svenska spelare och tre ryssar tog plats i det All star team som media röstade fram i LG hockey games.

Målvakt: Semen Varlamov, Ryssland. Backar: Ilja Nikulin, Ryssland, Kenny Jönsson, Sverige. Forwards: Tony Mårtensson, Sverige, Maxim Susjinskij, Ryssland, Mattias Weinhandl, Sverige.

Turneringsdirektoratet utsåg Varlamov till bäste målvakt, Jönsson till bäste back och Susjinskij till bäste forward.

Göran Sundberg, TT