Inför "sommarträffar” mellan spelare och domare

”Masken” Carlsson i ny tyckare: Så ska vi få bättre domare i elitserien

HOCKEY

Tredomarsystem eller fyrdomarsystem?

En fråga som det säkert diskuteras om i hockey-Sverige.

Mitt förslag:

Utöka antalet proffsdomare till nästa säsong.

Jag har sett ett antal matcher nu, när man prövat med fyra domare. Ok, i vissa matcher har det fungerat ganska bra – men i några fajter har jag nästan fått känslan att domarna tävlat om att ta utvisningar.

Tanken kan väl inte vara att man ska ta för precis allt som görs på isen?

Jag är rädd för att vi dödar många personligheter med att ta utvisningar för minsta lilla grej.

Nu, när vi precis börjat testa med proffsdomare, så hinner vi inte ens utvärdera det ordentligt utan kastar in ytterligare en huvuddomare i vissa matcher.

Det tar tid att bli bra – fråga ”Kuben”..

Jag förstår att vissa domare tycker att det känns skönt att vara två där ute som delar på ansvaret, men i mina ögon är det en liten flykt. Kanske de domarna inte klarar av psykiskt att döma på elitserienivå?

Det tar tid att hitta en bra nivå som domare, titta bara på Tomas ”Kuben” Andersson, Gävle, som faktiskt hade det ganska jobbigt i början att få en bra dialog på isen med spelarna – men som nu är hur säker som helst. Man kan riktigt se hur han njuter där ute på isen.

En annan som liknar ”Kuben” i mycket är Marcus Vinnerborg som gått från klarhet till klarhet de senaste åren. De två har en skön, avslappnad attityd på isen och klarar av att ta ett snack med en spelare utan att stå med armarna beredd att ge en tia för osportsligt uppträdande.

Nej, jag tycker i stället vi ska fortsätta att plocka in ytterligare några proffsdomare till nästa säsong.

Satsa i stället pengar på ”sommarträffar” mellan domarna, spelare och tränare – även under när det inte är säsong, så de får lära känna varandra.

Det är alltid svårare att skälla ut en person som man känner bra än någon som man inte har någon relation till, eller hur? En bra domare är inte den som tar mest utvisningar, inte heller den som tar minst.

En bra domare sätter sin prägel på matcherna.

En bra domare kan ha en bra dialog med spelarna på isen.

En bra domare har alltid en glimt i ögat.

Sen kommer det alltid vara så att publiken kommer att skrika på domarna, men det hör liksom till showen.

Domarna SKA ha bra betalt

Har sett att vissa tränare spytt galla över domarna i media, vilket i mina ögon är helt fel forum att föra en dialog mellan domarna och klubbarna.

Är man less på en domare så får man ta upp det med domarbasen och ha den dialogen där – annars kan vi aldrig få upp status på våra domare.

För vi måste få upp statusen på de som dömer – och jag ser gärna att gamla spelare börja blåsa.

Det har dom lyckats med i Finland, det borde gå här med.

En domare ska ha bra betalt för det han gör, helt klart. Det är få som blir så hårt bedömda och kritiserade som dom blir. Och med en högre lön kan även ligan ställa höga krav på domarna.

Sen måste vi ha klart för oss att det är inte domarna själva som kommer med direktiv om vad det ska blåsa för. Det kommer från SHL samt Svenska Ishockeyförbundet. Domarna själv hittar inte på nya regler. De utför de direktiv som bestämts – och som de sen får skäll för...

Ta ut för hakningar och spelförstörande förseelser. Men inte för hårda tacklingar bara för att någon ligger ned och har tappat luften, det hör till sporten och det är våra spelare tränade att tåla.

Sen måste man titta till de som bedömer om hur långa avstängningar det ska bli. Vad har de för kunskap om spelet ?

In med några gamla spelare med pondus, typ gamle djurgårdsbacken Thomas Eriksson, i den gruppen. Han skulle kunna göra ett kanonjobb där!

FAKTA

Tre domarfavoriter under min karriär

1. Tomas ”Kuben” Andersson , Gävle

Han har en cool attityd på isen och vågar ta en diskussion med spelarna, ett föredöme för domarkåren.

2. Lars Henriksson, Ljungby

Det gick inte att bli förbannad på honom, han snackade omkull en direkt. En riktigt skön attityd på isen.

3. Gary Eriksson, Skellefteå

Lugn norrlänning som fick spelarna att bli lugna där ute, och hade man tur kunde man också få köpa en säck mandelpotatis av han efter matchen.