Kanada undvek torsk

Norge nära en ny skräll i VM

Foto: PAUL DARROW
Norge.
HOCKEY

Norge var mindre än fyra minuter från en första klassens sensation – att klara oavgjort mot hemmafavoriten Kanada i ishockey-VM. Men med mindre än fyra minuter kvar gjorde Kanada 2–1.

Kanada var överlägset i de två första perioderna och ledde skottstatistiken med 33–10 inför tredje perioden. Men på ljustavlan lyste 1–1. Mads Hansen kvitterade Kanadas ledning halvvägs in i halva perioden, i numerärt underläge.

I tredje perioden såg det länge ut att vara omöjligt att överlista Norges målvakt Pal Grotnes, som räddade med benskydd, plock och till och med nickade bort en puck.

En bit in i tredje perioden såg det ut som att Norge till och med skulle vinna. Laget vågade sig framåt och fick två lägen i spel fem mot tre. Och hade domarna bara vågat stå emot den högljudda hemmapubliken – som inte trodde sina ögon när nationens hjältar inte riktigt hängde med Nordens tredje bästa lag – skulle Norge ha fått spela i fem mot tre i två minuter. Frustrerade kanadensare var ett tag mer intresserade av att slå motståndare i huvudet med sina klubbor än att spela på pucken.

I stället blev det en hög norsk klubba som fällde avgörandet. I numerärt överläge för Kanada fick Rick Nash tag i pucken, trampade genom försvaret och med sin enorma räckvidd höll han undan motståndarna, drog Pal Grotnes och petade in segermålet med knappt fyra minuter kvar. Efter det orkade Norge inte komma tillbaka.

Men kämpainsatsen lovar gott inför fortsättningen och Norge har fortfarande chans att nå kvartsfinal.

FAKTA

VM herrar, grupp F

Kanada–Norge2–1 (1–0, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (9.32) Mike Green (Derek Roy, Brent Burns) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (13.59) Mads Hansen spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2–1 (16.02) Rick Nash (Mike Green) spel fem mot fyra

Skott: 52–16 (14–3, 19–7, 19–6)

Utv, Kanada: 8x2. Norge: 10x2.

Domare: Danny Kurmann, Schweiz, och Marcus Vinnerborg, Sverige.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM