Rysk boss: ”Svensklag jagar mig”

NHL-stjärnor och elitserielag lockas av superligan

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
Alexander Medveded har planer på att utöka den ryska ligan till resten av Europa. – Jag kan inte säga när det sker, men det är inte alltför avlägset, säger han.
HOCKEY

QUEBEC. Hotet från öst är redan här.

CHL – Continental Hockey League.

En liga som ska utmana NHL och i förlängningen starta en Europadivision med svenska lag.

– Målet är att utöka med sex lag från Västeuropa inom några år. Svenska klubbar ringer mig hela tiden. Och jag ringer dem, säger mannen bakom ligan – ryske Gazpromchefen Alexander Medvedev.

Foto: Foto: REUTERS
lämnat för NHL Rysslands Alexander Ovetjkin och Ilja Nikulin firar VM-guldet. Båda spelar till vardags i NHL. Ovetjkin i Washington Capitals och Nikulin i Atlanta Thrashers.

Det pågår ungefär samma kraftmätning mellan Ryssland och NHL, som det gjorde i VM-finalen mellan Ryssland och Kanada.

En fantastisk upphämtning, oavgjort vid full tid och ryskt segermål i sudden. Så hoppas också den nya ryska proffsligan CHL gå i kapp och förbi NHL.

Sportbladet träffar Medvedev i Quebec, där han är för att knyta kontakter och för att nästa vecka försöka bli invald i Internationella Ishockeyförbundets (IIHF:s styrelse).

Den 52-årige ryssen är på väg att bli en av hockeyvärldens mäktigaste personer.

Han hälsar med ett handslag hårt som den ryska tundran.

Han har sitt eget veteranhockeylag – Team Gazprom – som mötte laget ”World Stars” med bland andra Mats Näslund och Patrick Roy tidigare här under VM. Medvedev spelade naturligtvis själv.

Och med gasjätten Gazprom i ryggen förfogar han över mångmiljardbelopp vid lanseringen av det nya hotet mot NHL – ryska CHL. Gazprom värderas till morsvarande 1 800 miljarder svenska kronor. NHL omsätter knappt 15 på en hel säsong.

– I framtiden ska vi bli lika starka som NHL och starta en ny era för hockeyn i Europa. Exempelvis ska svenska och finländska spelare lockas lika mycket till vår liga som av NHL. Vi är snart där och redan till nästa säsong kommer flera NHL-stjärnor att ansluta till den nya ryska ligan, även om jag inte vill säga några namn.

Det sägs att Jaromir Jagr är på väg?

– Jag vet det, säger Medvedev och ler.

– Men vi har inte som avsikt att plocka etablerade stjärnor från NHL. Det ska finnas en balans mellan de båda ligorna. Samtidigt kan jag inte styra över vad enskilda klubbar gör.

Just nu är CHL ett hot mot svensk hockey, eftersom de kan locka svenska elitseriestjärnor med löner de bara kan drömma om i Sverige. Bara den här våren har landslagsspelare som Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl och Johan Åkerman blivit mångmiljonärer samtidigt som de skrivit på för sina ryska klubbar.

– Vi har en klar fördel mot alla andra ligor och det är att inkomstskatten är så låg i Ryssland. Den är tretton procent, oavsett inkomst. Det gör att vi kan locka med bättre löner i många fall. I Nordamerika ligger skatten på mellan 40 och 45 procent.

Men ni vill ut-öka ligan till övriga Europa?

– Ja, det är ett mål. Jag kan inte säga när det sker, men det är inte alltför avlägset. Vi har 24 klubbar klara i dag i Ryssland, Vitryssland, Kazakstan och Lettland. Men vi vill ha 30 klubbar i framtiden och de sex nya ska komma från Västeuropa.

Hur många svenska klubbar har du varit i kontakt med?

– Svenska klubbar ringer hela tiden. Det verkar finnas ett stor intresse för vår liga. Jag tror också det är rätt väg att gå. Ska vi kunna utmana NHL måste Europa så enat. Det är inte vår avsikt att splittra de olika förbunden i Europa och vi vill också att spelarna ska kunna representera sina länder i VM.

CHL ska ha en säsong som påminner om svenska elitserien. Första året kommer det att spelas 56 grundseriematcher och sedan slutspel. Det gör att alla spelare kommer loss till VM i slutet av säsongen.

Rysslands sportminister Vjatjeslav Fetisov avslöjade de ryska planerna i Sportbladet redan under VM i Moskva i fjol.

Även han är på plats här i Quebec och säger till Sportbladet.

– Det här är bara början. Målet har hela tiden varit att erbjuda våra ryska talanger samma möjligheter i Ryssland som i NHL. Jag är trött på att se alla försvinna. Varför ska vi inte kunna ha en lika bra liga i Europa? Det finns både pengar och intresse.

– Vi arbetar redan tillsamm as med sju stora företag som investerat i den nya ligan. Så det kommer inte att vara någon brist på pengar.

Enorma pengar

De sju företagen – varav Gazprom är det mest kända - ha alla lagt in sex miljoner dollar var i den nya ligan.

Totalt motsvarande en dryg kvarts miljard svenska kronor. Sedan är det upp till klubbarna själva att investera egna pengar i spelarköp.

Och det är enorma pengar det handlar om i vissa klubbar.

Kenny Jönsson var erbjuden fem miljoner dollar – 30 miljoner svenska kronor – skattefritt för att spela i CHL.

Andreas Johansson har fått ett bud från ryske förbundskaptenen Bykovs CSKA Moskva, som skulle dubbla den lön han hade i St Petersburg i vintras.

Det St Petersburg där Alexander Medvedev själv är ordförande.

– Men vi hoppas att Johansson kommer tillbaka till oss. Vi har gett honom ett bud och jag tror han gör det, säger Medvedev.

Intresse att vara med

Ingen vet var det kommer att sluta inom några år.

Men svenska klubbar som Frölunda och Färjestad har redan aviserat ett intresse av att vara med i CHL i framtiden.

Annars riskerar elitserien att tömmas på talanger, som kan tjäna NHL-löner i Ryssland och dessutom slippa skatta för pengarna, då alla löner betalas netto och klubben betalar in skatten.

Eller som HV-backen Johan Åkerman sa då han skrev på för ryska Lokomotiv Yaroslav:

– Jag kommer att tjäna mer på en enda säsong, än jag gjort under hela min karriär i Sverige.

Och Åkerman är 35 år.

Då förstår ni.

FAKTA

CHL – den ryska superligan

Ligan är uppdelad i fyra divisioner där de 24 lagen möter lagen i sin division två gånger hemma och två borta, medan de möter övriga lag en gång hemma och en borta – totalt 56 seriematcher.

Det blir åttondelsfinal för de 16 bästa lagen där gruppsegrarna blir seedade 1–4.

Åttondelsfinalerna kommer spelas i bäst av fem. Sedan avgörs resten av matcherna i bäst av sju till skillnad från nuvarande system där allt spelas bäst av fem.

Det finns tre utländska klubbar i CHL: Riga från Lettland, Dynamo Minsk från Vitryssland och Barys Astana från Kazakstan.

DE 24 LAGEN

1. Metallurg Magnitogorsk, 2. CSKA Moskva, 3. St. Petersburg, 4. HK MVD Malahikha, 5. Traktor Chelyabinsk, 6. Automobilist Ekaterinburg, 7. Ak Bars Kazan, 8. Dynamo Moskva, 9. Neftekhimik Nizhnekamsk, 10. Vityaz Chekov, 11. Torpedo Nizhny Novgorod, 12. Avangard Omsk, 13. Lokomotiv Yaroslavl, 14. Lada Tolyatti, 15. Sibir Novosibirsk, 16. Amur Khabarovsk, 17. Salavat Yulayev Ufa, 18. Atlanta Mytischy, 19. Severstal Cherepovets, 20. Metallurg Novokuznetsk, 21. Spartak Moskva. Tre utländska lag: Barys Astana, Kazakstan, Dynamo Riga, Lettland, Dynamo Minsk, Vitryssland.