Aprilskämtet som slog in

Skandalspelaren Chris Simon till ryskt bottenlag

Foto: ANDREAS BARDELL
HOCKEY

Han stängdes av i 30 matcher för att ha stampat på en motspelare med skridskon.

Nu har ökände Chris Simon, 35, hittat en ny klubb: ryska bottenlaget Vityaz Podolsk.

Det var den 15 december som Chris Simon, då i New York Islanders, trampade med skridskon på Pittsburghs Jarkko Ruutu när han låg ner.

NHL:s disciplinnämnd såg allvarligt på incidenten och Simon, en gång i tiden Peter Forsbergs beskyddare, stängdes av i 30 matcher – nytt rekord. Incidenten inträffade bara nio månader efter att han stängts av i 25 matcher för att ha slashat New York Rangers Ryan Hollweg i ansiktet.

Ryktet startade 1 april

– Klart att jag ångrar mig och jag ber alla som jag varit dum mot om ursäkt. Jag lovar att inte göra bort mig igen på isen, sa han till Sportbladet den 22 februari i år.

Fyra dagar senare byttes Simon bort till Minnesota Wild, där han efter blott tolv matcher, och inga poäng, inte erbjöds förlängt kontrakt.

Men nu har Chris Simon hittat en ny klubb. Skandalspelaren har skrivit på ett ettårskontrakt med ryska bottenlaget Vityaz Podolsk.

Det första ryktet om övergången sipprade ironiskt nog ut den 1 april – men aprilskämtet visade sig vara sanning. Vityaz Podolsk har sedan tidigare Darcy Verot i laget – kanadensaren som den gångna säsongen drog på sig 511 utvisningsminuter på 43 matcher i ryska ligan.

FAKTA

Chris Simons brott & straff

1994:

BROTT: Slashade Dennis Vial på huvudet.

STRAFF: Avstängd 5 försäsongsmatcher.

1997:

BROTT: Match mellan Washington och Edmonton. Simon och Mike Grier hamnar i en ordväxling. Grier lär ha yttrat sig negativt om Simons indian-påbrå. En ursinnig Simon kallade Grier för ”nigger”. Grier och Simon blev senare lagkamrater i Washington.

STRAFF: Avstängd 3 matcher.

2000:

BROTT: Svensken Peter Popovic får en crosschecking över halsen av Simon.

STRAFF: Avstängd 1 match.

2001:

BROTT: Anders Eriksson får en armbåge i ansiktet av Simon.

STRAFF: Avstängd 2 matcher.

2004:

BROTT: Simon crosscheckade först Tampa Bay’s Ruslan Fedotenko och fortsatte sedan med att slå honom när Fedotenko låg ned på isen.

2004:

BROTT: Sergei Zubov får en knätackling av Simon.

2007:

BROTT: Hett derby mellan Rangers och Islanders. Rangers Ryan Hollweg tacklar Chris Simon så hårt att Simon får hjärnskakning. Simon ilsknar till och svingar med klubban mot Ryan Hollweg. Klubban träffar Ryan Hollweg i ansiktet.

STRAFF: Avstängd 25 matcher.

2007:

BROTT: I december går propparna i Simons huvud igen. Tim Jackman och Jarkko Ruutu har en verbal ordfight. Simon lägger sig i och puttar omkull Jarkko Ruutu. Sedan stampar Simon på Ruutu med skridskon.

STRAFF: Avstängd 30 matcher (sista matchen var i förrgår mot Washington).