Svensk hockeys mardröm – inget NHL-avtal

Spelare kan nu lämna för NHL-spel gratis

HOCKEY

Avtalet mellan NHL och elitserien sägs upp.

Och det är ytterst osäkert om det blir något nytt i framtiden.

– Jag tror det blir avtalslöst några år, kanske för alltid, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundsson.

För första gången på många år finns inget avtal som reglerar övergångar mellan elitserien och NHL. Redan i fjol valde Ryssland att ställa sig utanför. Nu har övriga europeiska länder bestämt att göra samma sak.

Sverige, Finland, Slovakien, Tyskland och Schweiz – godkände först en ettårig förlängning under förutsättning att övriga europeiska länder gjorde samma sak

Men i veckan hade Tjeckiens motsvarighet till Hockeyligan ett möte där de definitivt bestämde sig för att säga nej till en fortsättning av avtalet.

Något som betyder att inga spelare med kontrakt kan lämna elitserien för NHL i sommar.

För enligt Peter Gudmundsson är det uteslutet att NHL kan köpa loss kontraktsbundna spelare.

– NHL får inte förhandla med någon enskild klubb i Europa om att lösa något kontrakt. Det strider mot kollektivavtalet som är tecknat mellan NHL och spelarfacket (NHLPA), säger Gudmundsson.

I dagsläget är det högst osäkert om eller när det kommer att bli något nytt avtal mellan Europa och NHL.

– För oss är det här ingen big deal. Vi har den situation vi har och utgår från den, säger Gudmundsson.

För missnöjet med det tidigare avtalet har varit stort bland elitserieklubbarna.

En orsak är att NHL bara har behövt betala 200 000 dollar i övergångssumma för en europeisk spelare. I takt med att dollarns värde har sjunkit med nästan 40 procent de senaste åren har elitserieklubbarna fördubblat sin omsättning. En kombination som gjort att den ekonomiska kompensationen ansets vara för dålig.

En annan är att kontrakterade spelare kunnat lämna Europa så sent som den 15 juni.

Även den så kallade tvåårsregeln – där NHL-klubbarna förlorar rättigheterna till draftade spelar om de inte skriver kontrakt inom två år – har varit ett stort irritationsmoment. Tidigare ägde NHL-klubbarna rättigheterna i fyra år för draftade spelare. En tidsperiod som halverades när det nya kollektivavtalet skrevs under för tre år sedan.

FAKTA

Med NHL-avtal

• Aktuell NHL-klubb betalade 200 000 dollar för varje spelare som flyttade över till NHL. Pengar som sedan fördelades mellan de klubbar som spelaren representerat de senaste fyra säsongerna.

• NHL kunde värva draftade spelare med kontrakt fram till den 1 juni, och odraftade spelare fram till den 15 juni. För spelare som draftades samma sommar var sista datum 15 juli.

• Spelare under 22 år fick automatiskt gå tillbaka till Europa om de inte tog en plats i NHL.

• Spelare utan kontrakt – så kallade free agents – berördes inte och kunde flytta över till Nordamerika fram tills NHL:s transferfönster stängde i slutet av februari.

Utan NHL-avtal

• Efter den 1 juni kan ingen kontraktsbunden spelare – utan NHL-klausul – flytta till NHL.

• Klubbarna får ingen ersättning för spelare med utgående kontrakt som flyttar till NHL.

• NHL kan inte värva spelare som har kontrakt med sina svenska klubbar. Enda undantaget är om spelare har en klausul inskriven som ger honom rätt att bryta kontraktet.

• Spelare utan kontrakt – så kallade free agents – berörs inte och kan flytta över till Nordamerika fram tills NHL:s transferfönster stänger i slutet av februari.

ARTIKELN HANDLAR OM