Jacob Markström nummer ett dag två

Florida Panther draftade Brynäsmålvakten

Foto: PERWAH
Jacob Markström kan bli en Panther.
HOCKEY

Som väntat valdes Jacob Markström i dag som nummer ett i andrarundan av NHL-draften. Den 18-årige målvakten har dock ingen brådska till USA.

– Nu ska jag spela i Brynäs i två år, sedan får vi se vad som händer, säger han till Hockeysverige.se.

Han fick sitt genombrott i elitseriekvalet den gångna säsongen då han fick chansen och tog den genom att hjälpa Brynäs att behålla sin elitseriestatus. Många hade förväntat sig att han skulle gå redan i den första rundan, men det dröjde alltså till i dag innan Florida Panthers sa ja tack till Jacob Markström.

Men det blir alltså ingen flytt till NHL eller Nordamerika överhuvudtaget de närmaste åren.

– Nu ska jag spela i Brynäs i två år, sedan får vi se vad som händer. Jag utvecklas bra av att spela i elitserien, och det är bra träningar och vi har en bra målvaktstränare, säger Markström till Hockeysverige.se.

Svenskinvasion i Detroit kan fortsätta

Flera andra svenska spelare har också blivit draftade under dagen. HV71-spelarna David Ullström och André Petersson valdes i fjärde rundan precis som Johan Motin från Färjstad och Gustav Nyquist från Malmö.

Ullström valdes av New York Islanders som som 102:a spelare, Motin valdes direkt efter av Edmonton, Petersson draftades av Ottawa som 109:e spelare och Nyquist valdes av Detroit på plats 121.

I femte rundan valdes Niklas Lasu från Borås av Atlanta (plats 124), Luleås Kristofer Berglund av St. Louis Blues (plats 125) och Västerås Stefan Warg av Atlanta (plats 143).

I sjätte rundan: Brynäs Jonathan Carlsson av Chicago (162).

I sjunde rundan: Brynäs Joacim Eriksson av Philadelphia (196), Djurgårdens Alexander Deilert av Calgary (198), Brynäs Emil Sandin av Ottawa (199) och Brynäs Anders Lindbäck av Nashville (207), Timrås Jesper Samuelsson av Detroit (211).

17 svenskar valda totalt. Krisklubben Brynäs bidrog med fem spelare varav hela tre är målvakter (Markström, Eriksson och Lindbäck).