En klar maktbalans

Klubbarna beslutar vilka som får spela i Tre Kronor – snudd på förnedrande att ta ut en trupp på sådana premisser

1 av 3
finsk dominans Björn Bjurling kan bara se på när Petri Kokko slår in Finlands fjärde mål. FOTO: BILDBYRÅN
HOCKEY

SÖDERTÄLJE/LINKÖPING. Framtiden har varit det hetaste samtalsämnet i den svenska hockeyfamiljen de senaste månaderna.

Den kan ha funnits i Linköping i går.

Den fanns definitivt inte i Södertälje.

Det var en märklig känsla att åka de 17 milen från Södertälje till Linköping i går. Från en landskamp mellan Tre Kronor och Finland till en final i en träningsturnering för klubblag.

På isen i Linköping fanns minst ett tiotal finska och svenska klasspelare, som garanterat hade höjt kvaliteten och intresset flera snäpp om de funnits på isen i Axa Sports Center.

Men det beskriver hur maktbalansen i svensk ishockey ser ut i dag.

Klubbarna bestämmer redan nu, och det här är bara början.

Samtidigt som Marko Anttila spikade slutresultatet till 4–1 för Finland mot Tre Kronor inledde klubbarna i Nordic Trophy sin presskonferens i Cloetta Center.

Det pratades expansion, utan att några specifika klubbar nämndes.

Men precis som Sportbladet avslöjade i går är det i första hand norska Vålerengen och allsvenska Malmö som NT-klubbarna väldigt gärna vill ha imed i nästa års turnering.

Övriga svenska elitserieklubbar är i dagsläget inte tillräckligt intressanta.

Ska en framtida nordisk liga bli verklighet är lag från Oslo, Malmö och Köpenhamn ett måste. Lag från Gävle, Luleå och Skellefteå är lika viktiga som ytter-ligare en samlings-cd med Michael Bolton.

Det här säger naturligtvis ingen av klubbdirektörerna offentligt. Men det är precis så diskussionerna har förts i de eleganta logerna i Cloetta Center under de här dagarna.

En nordisk liga är med största sannolikhet verklighet inom tre år. Om det är svensk hockeys framtid är en helt annan sak.

Landskamper som den i går i Södertälje är det i alla fall inte. Det var som en instruktionsfilm i hur man effektivt försvagar ett starkt varumärke. Ett B-betonat svenska landslag manövrerades ut av ett lika B-betonat finskt inför halvtomma läktare.

Tillgänglighet

Ett minimikrav när Tre Kronor spelar landskamper på hemmaplan är att de bästa svenska spelarna i Europa är tillgängliga.

När jag pratade med Bengt-Åke Gustafsson veckan innan landslagstruppen till finnkamperna skulle presenteras var han bestämd. Två spelare från vart och ett av lagen i Nordic Trophy skulle han ta ut.

Jag tyckte redan då att det var en prestige- seger för de berörda klubbarna. När truppen sedan presenterades hade två spelare blivit en i samtliga lag utom HV 71, som redan var borta från slutspelet i Nordic Trophy.

Efter 1–4-förlusten mot Finland ville Bengt-Åke Gustafsson naturligtvis inte erkänna att han saknade någon spelare.

– Nej, alla jag tagit ut har ju tackat ja, svarade han med en blick och ett kroppsspråk som sa någonting helt annat.

Att en vinnarskalle som Bengt-Åke Gustafsson tvingas ta ut en trupp till en hemmalandskamp under de premisserna är snudd på förnedring.

FAKTA

Finnkampen vs Nordic Trophy

FINNKAMPEN

Laguppställning

Med några undantag ställde både Finland och Sverige upp med B-uppställningar.

Spelkvalitet

Att flera av de bästa i båda lagen märktes på isen. Matchen innehöll för många tekniska misstag och missade målchanser.

Uppslutning

3?788 åskådare hade sökt sig till Axa Sports Center. Med tanke på hur många spelare som saknades är det godkänt men inte mer.

Stämning

Finländarna var nöjda och glada. Men de här var Tre Kronors hemmamatch. Ståplatspubliken sjöng hellre om SSK än om Tre Kronor, och jublade mer åt Hannes Hyvönen än Jimmie Ericsson

Totalt: 7

NORDIC TROPHY

Laguppställning

Landslagspelarna Fransson och Fabricius samt artistspelarna DiPenta, Majesky och Surovy saknades. Men annars mönstrade lagen alla sina stjärnor.

Spelkvalitet

Som en bra elitseriematch, och dramaturgin gick det inte att klaga på. Frölunda hämtade in 2–4 till 4–4 under de sista fem minuterna. Sedan avgjorde nyförvärvet Jan Hlavac i förlängningen.

Uppslutning

Här hade arrangörerna tur att hemmalaget Linköping dels gick till final, dels mötte Frölunda. 3 623 åskådare är bra i en träningsmatch samtidigt som fotbollslandslagets VM-kval sänds på tv.

Stämning

Inte direkt någon SM-finalstämning i Cloettan. Det var först i den tredje perioden som det tände till lite på läktarna.

Totalt: 10