Kravet på Tre Kronor

LHC vill att Bengt-Åke vilar klubbens stjärnor

HOCKEY

Det stora hockeybråket löstes med en kompromiss.

Kravet från Linköping: Johan Fransson och Fredrik Emwall ska bara spela två av matcherna i Karjala Cup.

I går eftermiddag skickade Svenska Ishockeyförbundet ut ett pressmeddelande. Enligt förbundet står spelarna till Tre Kronors förfogande. Det är upp till förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson hur han vill använda spelarna ”på ett bra sätt både för Tre Kronor och berörda föreningar”.

I själva verket har Linköping krävt att Fransson och Emwall bara ska spela två av de tre matcherna i Karjala Cup.

– Vi har fått ett löfte från Bengt-Åke Gustafsson att Johan och Fredrik ska slippa spela en av matcherna. Däremot är det upp till Bengt-Åke vilken match det blir, säger Linköpings ordförande Christer Mård.

Något Tre Kronors förbundskapten förnekar.

”Jag som bestämmer”

– Jag har inte gett Linköping något löfte om att deras spelare inte ska vara med i alla matcher. Det finns inte några sådana garantier, utan vi får titta på hur situationen ser ut.

Så det kan bli så att du använder Fransson och Emwall i alla tre matcherna?

– Alla som är uttagna är tillgängliga under turneringen, och det är jag som bestämmer vilka som spelar eller inte, säger Gustafsson.

Men enligt vad Sportbladet erfar är uppgörelsen att varken Emwall eller Fransson finns på isen i söndagens match mot Finland.

– Jo, jag har också hört att det blir så, säger Johan Fransson.

Anledningen är att Linköping möter Skellefteå i elitserien dagen efter matchen mot Finland.

Johan Davidsson har tackat nej till Karjala Cup. Anledningen är att HV-kaptenen under lång tid dragits med en infektion.

Som ersättare har Bengt-Åke Gustafsson kallat in två ersättare: Färjestads Rickard Wallin och Djurgårdens Dick Axelsson.

FAKTA

Det här har hänt i hockeybråket

Söndag 26 oktober:

HV 71 bestämmer sig för att stoppa Martin Thörnberg och Johan Davidsson om de blir uttagna till Karjala Cup. Vid ett extrainsatt styrelsemöte i Svenska Hockeyligan beslutar samtliga klubbar att enhälligt ställa sig bakom HV71 och Linköping HC ställningstagande – att freda berörda spelare från landslagsspel så länge som Champions Hockey League pågår.

Måndag 27 oktober:

Bengt-Åke Gustafsson presenterar truppen. Den innehåller totalt fyra spelare från Linköping och HV 71. Redan samma eftermiddag avslöjar Sportbladet att HV 71 kommer att stoppa Johan Davidsson och Martin Thörnberg. Under rubriken ”CHL-spelare fredas från Tre Kronor?” skriver Linköping på sin hemsida att de vill att deras spelare ska få vila från landslagsturneringen.

– Jag är anställd för att sköta Tre Kronor och ta ut laget, men jag får inte göra det. Jag kanske ska ta semester så kan de (LHC och HV 71) få sköta det, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Torsdag 30 oktober:

Förbundsordförande Christer Englund kallar till krismöte i Södertälje. Linköpings ordförande Christer Mård, HV71:s ordförande Hans-Göran Frick samt Arne Jonsson från förbundsstyrelsen deltar.

Fredag 31 oktober:

Under ett telefonmöte försöker Englund, Mård och Frick på nytt att komma fram till en lösning.

I går:

Parterna kommer överens. Johan Davidsson tackar nej till Karjala Cup. Martin Thörnberg får åka till Finland. LHC-duon Johan Fransson och Fredrik Emwall åker med under förutsättningen att de bara behöver spela två av de tre matcherna.