På praktik – i NHL

Bengt-Åke Gustafsson om schismen i Hockeysverige, kommande VM och vinterns praktikplats i Washington

Foto: Bildbyrån
Bengt-Åke Gustafsson, förbundskapten, har fått bråka för sin trupp i Karjala Tournament.
HOCKEY

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson startar i kväll resan mot VM i Schweiz med en landskamp mot Ryssland.

Han gör säsongsdebuten med ett Tre Kronor där han tvingats att lyssna på och ta hänsyn till elitklubbarna i laguttagningen.

En unik händelse och en sjuk arbetsmiljö för en förbundskapten.

– Visst har det varit energiläckage. Nu hoppas jag att elitklubbarna lägger ett bättre schema i framtiden, säger han.

Tre Kronor har anlänt till Moskva för kvällens landskamp i Karjala Tournament.

Efter strul med visum för backbjässen Sanny Lindström samt avstängning på Martin Thörnberg mönstrar förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ett intressant landslag där rutinerat – Johan Åkerman, Dick Tärnström, Mattias Timander, Tony Mårtensson – blandas med ungt blod i Andreas Engqvist, Oscar Hedman och Dick Axelsson.

Går alltid för vinst

Vad har du för förhoppningar på Karjala Tournament?

– Att vi gör en bra turnering. Att killarna visar framfötterna. Sedan vill vi vinna turneringen. Tre Kronor spelar alltid för att vinna.

Kommer du att ändra något i Tre Kronors taktik eller spelidé den här säsongen?

– Nej, det gör jag inte. Vi ska fortsätta att vårda puck mycket och ha ett rörligt anfallsspel. Det är min syn på ishockeyn och den kan jag inte ändra.

21 landskamper förra säsongen (Euro Hockey Tour och VM) och hela 12 förluster – hur ska det gå bättre i år?

– I Euro Hockey Tour i fjol hade vi inget flyt alls. Vi förlorade många landskamper med uddamålet. Det är mycket tillfälligheter som avgör. Det är ingen större skillnad mellan lagen i EHT. Ibland har Ryssland eller Tjeckien en bra årgång och då vinner de, annars kanske det är vi som vinner. Tillfälligheter, som sagt.

Har du analyserat VM – vad gick fel?

– Visst har vi pratat om VM. Vi förlorade semifinalen mot ett bättre lag som hade en bättre spets. Det var det som gick fel om man nu kan säga att det är ett fel. Vi hängde med ganska bra i semifinalen, men orkade inte ända fram. Att vi sedan förlorade bronsmatchen berodde på att Finland hade en otrolig målvakt samt att de hade bättre förutsättningar att vila inför bronsmatchen.

Det blev massavhopp från NHL-proffsen, igen, – är det bara att vänja sig vid det i framtiden?

– Även där handlar det om tillfälligheter. NHL-proffsen har en lång säsong och det är en kraftansträngning för killarna. Det är nog en vardag att många spelare kommer att fortsätta tacka nej till VM av olika anledningar. Sedan ska man ha lite tur att rätt lag åker ur slutspelet vid rätt tillfälle. Ta bara 2006 – då kom en hel femma från Detroit och det slutade med VM-guld.

2009 startar VM tidigare än föregående år – gynnar det Tre Kronor?

– Omöjligt att svara på. Det är som sagt tillfälligheter som avgör vilka spelare som kommer loss från Nordamerika.

Lagt tjafset bakom sig

Givetvis måste vi prata om Hockeyligans och Tre Kronors olika fokus på svensk ishockey och den debatt som pågått om Tre Kronor. Hur känner du inför tjafset som varit?

– Nu har jag lagt det där bakom mig. Det kommer nog inte hända igen eftersom det vid Channel One Cup eller LG Hockey Games inte pågår någon Champions Hockey League. Nästa säsong hoppas jag att elitklubbarna lägger ett bättre schema.

Hur har tjafset påverkat dig?

– Klart att det har tagit energi.

Hur kan man undvika liknande schismer i framtiden?

– Att fortsätta ha en god dialog med spelarna. Jag pratar hela tiden med dem om de är friska och fräscha. Det är nyckeln i debatten om vilka som ska vara med i Tre Kronor. Sedan måste elitklubbarna ta ansvar för sina spelare också. Spelschemat måste fungera.

Om du fick styra svensk ishockey – hur skulle elitserien se ut med spelschema, antal matcher och uppbyggnad?

– Elitklubbarna måste lära sig att respektera landslagsuppehållen. Man kan inte trycka in matcher precis efter eller precis före en Tre Kronor-match. Karjala eller LG Hockey Games kommer inte som en överraskning för klubbarna. Landslagsturneringarna ligger fast sedan länge.

Den ultimata planeringen för landslagssäsongen – hur ser den ut enligt dig?

– Vi har ett godkänt upplägg i dag, tycker jag. Det enda jag skulle önska mig är att alla spelare vore tillgängliga tre veckor inför ett VM. Nu blir det en för kort uppladdning inför VM och det missgynnar Tre Kronor.

Hur kan Tre Kronor utvecklas och bli bättre, jag syftar på organisationen runt laget?

– Tre Kronor har bra ledare och god arbetsmiljö. Det som kan bli bättre är resorna. Vi åker reguljärt och det kan vara ansträngande och tidsmässigt förödande. Jag skulle vilja ha ekonomiska resurser att kunna chartra flyg och resa smidigt.

Förutom Euro Hockey Tour, hur ser din säsong ut för övrigt?

– Jag gör två resor till Nordamerika i vinter. I mars blir det en resa där jag ska träffa svenska NHL-spelare. Förhoppningsvis kommande VM-spelare. Sedan ska jag till Washington i januari och praktisera.

Var i Ottawa i fjol

Praktisera?

– Ja, jag har fått tillåtelse av general manager George McPhee att följa med Capitals under en vecka. Får inga direkta arbetsuppgifter utan jag ska smyga med och se hur laget fungerar. Ska bli jätteintressant. Jag var i Ottawa i fjol. Att se hur NHL-lagen arbetar öppnar dörrar i mitt huvud som hjälper mig i arbetet med Tre Kronor.

Ditt kontrakt går ut om 18 månader – vad gör du efter VM 2010?

– Ingen aning. Jag är öppen för förslag och kan tänka mig att fortsätta i landslaget. Trivs jättebra med att arbeta med Tre Kronor. Jag umgås med fullblodsproffs hela tiden, både spelare och ledare. Det är otroligt stimulerande.

Vad saknar du mest som förbundskapten för Tre Kronor?

– Jag saknar närheten till ishockey. Det är för långt mellan turneringarna, speciellt som det varit den här säsongen. Jag vill vara mer tid i omklädningsrum och vara engagerad i ett lag.