Medlare tas in för att lösa konflikten

Telefonmöte mellan LHC och förbundet

Foto: Foto: BILDBYRÅN
skapade kaos Bengt-Åke Gustafssons utspel i tv rörde om i hockey-Sverige. Linköping kräver att han vilar deras spelare mot Finland i dag.
HOCKEY

HELSINGFORS. Förbundskapten Bengt-Åke Gustafssons utspel skapade ett nytt kaos i hockey-Sverige.

Telefonmöte anordnades mellan Linköping och Ishockeyförbundet och generalsekretare Jörgen Lindgren fick till uppgift att medla i konflikten.

– Förbundet kan inte bryta överenskommelsen och om de gör det kan jag inte spekulera i vad det får för konsekvenser, säger Linköpings ordförande Christer Mård.

Inför Karjala Tournament var det en schism och intressekonflikt mellan Hockeyligan och Ishockeyförbundet.

Den utmynnade i ett pressmeddelande där Ishockeyförbundet berättade att situationen är löst och att elitserieklubbarna och Ishockeyförbundet är nöjda med allt.

Ska skonas

Bakom överenskommelsen fanns en hemligt avtal där Linköpings spelare i Tre Kronor ska skonas. De ska bara behöva spela i två av Tre Kronors matcher i Karjala Tournament.

Men efter matchen mot Tjeckien i går var förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson utmanande i uttalanden om vilka som ska spela mot Finland i kväll.

– Alla är tillgängliga och alla byter om.

– De spelade ju inte så mycket mot Tjeckien så de är ju inte slitna på något sätt, sa Gustafsson till SVT och syftade på Linköpingsduon.

Uttalandena fick fart på Linköping – direkt.

Sportchef Johan Hemlin ringde till ordförande Christer Mård.

– Jag tycker det är konstigt att Bengt-Åke säger sådär. Vi har en överenskommelse att våra spelare bara ska behöva spela i två matcher. Det innebär att de ska vila mot Finland. De kan inte bryta överenskommelsen och om de gör det kan jag inte spekulera i vad det får för konsekvenser, säger Mård.

Mård tog snabbt tag i problemet och ringde till Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Vi pratade i 30 sekunder. Men jag känner mig lugn. Vi har en överenskommelse att de inte ska spela och jag tror inte att de kommer att spela heller, säger Mård.

Ger LHC rätt

Englund ger Linköping rätt i sakfrågan. Två landskamper – sedan behöver inte Fransson och Emwall spela mer i Karjala Tournament.

Englund är inte på plats i Helsingfors och han har bollat över ansvaret till generalsekreterare Jörgen Lindgren, som anlände till Karjala i går kväll, att se till att Tre Kronor inte bryter mot överenskommelsen.

Sportbladet var i kontakt med Bengt-Åke Gustafsson för ett klarläggande om Linköpingsspelarna ska spela eller inte i kväll.

– Det blir inget mer besked. Vi får se på matchdagen vilka som spelar, hälsar förbundskaptenen via kommunikationschef Johan Dahlqvist.

FAKTA

AVTALET SOM GUSTAFSSON KAN SKROTA

Ishockeyförbundet och Linköpings överenskommelse inför Karjala:

Tre Kronor får använda sig av Fredrik Emwall och Johan Fransson i två av de tre matcherna i Karjala Tournament. Anledningen till att de ska vila en match är att Linköping har ett späckat schema och match i morgon kväll mot Skellefteå.