Så lockas de till Tre Kronor

Personliga intervjuer ska få fler NHL-spelare till VM

Foto: Foto: Pontus Höök
vill ha proffsen Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson ser gärna att fler NHL-spelare tackar ja till mästerskapen. Nu har Ishockeyförbundet börjat intervjua spelarna, däribland Henrik Lundqvist, för att ta reda på vad de tycker om Tre Kronor.
HOCKEY

HELSINGFORS. Personliga intervjuer ska ge fler NHL-proffs i VM.

Svensk ishockeys högste chef genomför enskilda samtal med svenskarna i NHL för att stoppa avhoppen till mästerskapen.

– Målsättningen är att vi ska få ett bra lag till VM och även ta reda på vad spelarna tycker om Tre Kronor, säger Jörgen Lindgren, generalsekreterare på Ishockeyförbundet.

Ni ser listan här ovan.

En mängd nej tack till VM 2008.

Listan för VM 2007 var ännu längre och ännu jobbigare läsning.

Nu har Ishockeyförbundet börjat ta tag i situationen och gör en undersökning, som leds av general-sekreterare Jörgen Lindgren.

Han ska ta reda på hur spelarna tycker Tre Kronor fungerar och hur man kan få fler ja tack till VM.

– Jag har träffat sju eller åtta stycken svenskar i NHL hittills, öga mot öga. Bengt-Åke Gustafsson tycker det är positivt att jag gör det här. Målsättningen är att försöka träffa så många som möjligt i skilda ålderskategorier. Har inte bestämt mig för hur jag ska göra för att träffa de resterande. De är ju i Nordamerika nu, säger Lindgren.

”Ser några detaljer”

Han tycker det är för tidigt att slå fast vad det är som får spelarna i NHL att rata Tre Kronor i kanske större omfattning än vad finska och ryska spelare gör med respektive landslag.

– Det är lite tidigt att säga, men jag ser några detaljer som kan underlätta för spelarna att komma på VM. Men jag vill prata med flera NHL-svenskar och elitseriespelare innan jag gör en slutanalys. Sedan anser jag att man måste vara försiktig när man avgör om en spelare har giltigt skäl eller inte att tacka till Tre Kronor. Vi har med vuxna människor att göra, säger Lindgren.

Mats Näslund, Team Manager för Tre Kronor, välkomnar generalsekreterarens undersökning.

– Ja, det ska bli intressant att se vad som kommer fram av den. Varje gång en spelare tackar nej till Tre Kronor blir jag besviken, säger Näslund.

Ta med familjen

Näslund har lanserat en idé där spelarna ska kunna ta med sig familjerna på VM. Kanada bjuder ofta med spelarnas familjer och utslaget har varit godkänt med bland annat ett VM-guld 2007 som följd.

– Om det visar sig att de etablerade spelarna vill ha med frugan så är det väl en bra idé att kunna erbjuda den servicen. Men det är en ekonomisk fråga och den pågående undersökningen får väl ge oss svar om spelarna vill ha mer tillgång till familjen på mästerskap, säger Mats Näslund.