Suddens nya kläder

Blir modell – skänker pengarna till ungdomar: ”Känns verkligen bra”

Foto: FOTO: BROTHERS
Ny karriär Mats Sundin väntar fortfarande med sitt beslut om han ska fortsätta i NHL. Under tiden har han gjort ett modelljobb för välgörenhet.
HOCKEY

Mats Sundin blir klädmodell – och slår ett slag för svensk ungdomshockey.

Stjärnan skänker arvodet från kampanjen med Brothers till välgörenhet.

– Pengarna går oavkortat till svensk ungdomsverksamhet, säger ”Sudden” till Sport­bladet.

Mats Sundin med Sportbladets reporter.

Den än så länge (fri­villigt) arbetslöse hockeylegendaren Mats Sundin befinner sig för tillfället i soliga Los Angeles.

Där styrketränar svensken för fullt och i månadsskiftet är det tänkt att han ska gå på is. Det ska dock inte tolkas som om ”Sudden” är på väg tillbaka till NHL.

Beslut om spel dröjer

Beslutet om framtiden dröjer.

– Det har väl inte hänt så mycket på den fronten. Men jag har ju börjat träna och när jag går på is, så får vi se hur det känns.

När blir det aktuellt att lämna ett besked?

– Om jag ska spela, så måste jag ta det beslutet någon gång under december, eller i början av januari. Annars är det för sent, säger Sundin.

Som trots vistelsen i Los Angeles är högaktuell hemma i Sverige – som klädmodell.

”Var lite tveksam”

Mats Sundin finns med i klädkedjan Brothers vinterkampanj som drar igång i dagarna.

– Jag var väl lite tveksam till en början. Men så tyckte jag att det lät som en rolig grej. De har snygga kläder och jag passar väl in i deras målgrupp.

Den stora orsaken till att Sundin kommer att dyka upp som klädmodell i annonser och i tv-reklam, är dock välgörenhetsprogrammet ”Goals and Dreams”.

Stödjer ungdomar

– Det är ett program som NHL:s spelarfack har och man stödjer ungdomshockey runt om i världen. Det kan vara ett killag eller tjejlag som behöver utrustning, eller bidrag till en sarg eller en ismaskin eller en konstfrusen bana, säger ”Sudden”.

– Sedan 1999 har vi delat ut sammanlagt 16 miljoner dollar. Och det är bara för föreningarna att gå in på hemsidan (nhlpa.com) och ansöka om pengar.

Svenska föreningar har tidigare fått sammanlagt 800 000 dollar från programmet och fler kan alltså ansöka.

– Det känns verkligen bra att de här pengarna går till något så bra som ungdomsverksamheten i hockey, säger Mats Sundin.

FAKTA

SUNDINS MERITER

NHL: Flest mål i Toronto Maple Leafs genom tiderna (420 mål). Flest poäng i Maple Leafs genom tiderna (987 poäng). Flest matchvinnande mål i Maple Leafs genom tiderna (79 mål). Lagkapten i Toronto mellan 1997 och 2008. Åtta All Star-matcher. Flest mål i overtime i NHL (15 mål, delad med Jaromir Jagr). Tre Kronor: Tre VM-guld (1991, 1992, 1998). OS-guld 2006.