Bäst i Sverige – sämst i Europa

Ny förlust – LHC jumbo i Champions League: ”Besvikelse”

Foto: FOTO: SCANPIX
tvärstopp LHC:s stjärna Jaroslav Hlinka kommer ingen vart. ”Slavia spelar en mycket modernare ishockey som är oerhört fartfylld och teknisk. Hos oss är det bara ett fåtal spelare som åker skridskor och sätter press på deras backar. Det håller i elitserien, men inte mot europeiska toppklubbar”, säger klubbdirektören Mike Helber.
HOCKEY

LINKÖPING. Bäst i Sverige – men sämst i Europa.

Linköping har fortfarande inte tagit en enda poäng i Champions Hockey League.

– Tittar man på enskilda lag är elitserien bevisligen inte bland de fem bästa ligorna i Europa, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

Hemma i elitserien toppar Linköping tabellen, men mot andra europeiska storklubbar räcker laget inte till.

Tre raka förluster placerar Sveriges just nu bästa lag på sista plats bland de tolv klubbarna i den penningstinna Champions Hockey League.

Efter förluster mot Slavia Prag och schweiziska ZSC Lions hade Linköping i går en mikroskopisk chans att gå vidare till CHL-slutspelet.

Inga ursäkter

En möjlighet som definitivt försvann sedan den tjeckiska ligaettan Slavia Prag vunnit med 5–4 i Cloetta Center.

– Slavia spelar en mycket modernare ishockey som är oerhört fartfylld och teknisk. Hos oss är det bara ett fåtal spelare som åker skridskor och sätter press på deras backar. Det håller i elitserien, men inte mot europeiska toppklubbar, säger Mike Helber.

Han försöker inte hitta några ursäkter för lagets bleka insats i Champions League.

– Vi har satsat hårt på det här och det har varit en viktig turnering för oss. Klart det är en besvikelse att vi inte har vunnit en enda match, säger Helber.

– Men det spelas bra hockey ute i Europa, det är bara att inse fakta.

Hur står sig elitserien i den konkurrensen?

– Sett över alla tolv lag tror jag elitserien tillhör de absolut bästa ligorna i Europa. Men tittar vi på enskilda topplag är elitserien bevisligen inte bland de fem bästa i Europa. Vi har jämnheten men inte spetsen.

Hur ser du på det ni presterat?

– Matchen mot Zürich (ZSC Lions) är under all tänkbar kritik. Däremot tycker jag att vi gör två bra matcher mot Slavia, och jag vill inte kalla vår insats för ett fiasko.

Svårt att nå slutspel

Lagkaptenen Joakim Eriksson vill inte heller använda ordet fiasko, men säger:

– Ett stort misslyckande och en nyttig tankeställare. Elitserien är nog lite sämre i år än tidigare. Inför säsongen tappade vi de bästa spelarna till KHL och NHL och det har helt klart satt sina spår.

Även Sveriges andra representant i turneringen, HV 71, får väldigt svårt att nå slutspelet efter gårdagens 5–7-förlust mot Bern.