Weinhandl hemma fast borta

”Moskva är en helt okej stad att bo i”

HOCKEY

Efter den tunga öppningsmatchen mot Tjeckien reste Tre Kronor på fredagen till Moskva.

Men trots två bortamatcher på programmet fanns de som flög ”hem”.

– Moskva är en helt okej stad att bo i, säger torsdagens målskytt Mattias Weinhandl till TT.

Foto: Bildbyrån
Mattias Weinhandl.

Efter underläge 0–5 mot Tjeckien och till sist förlust med 2–6 i Malmö Arena fortsätter Tre Kronor nu veckans Euro hockey tour-spel i Moskva.

Men medan de flesta spelare ser Moskvaturneringen som en resa bort, har tre svenskar – Magnus Johansson (Atlant), Mika Hannula (CSKA Moskva) och Mattias Weinhandl (Dynamo Moskva) – den ryska huvudstaden som hemmaplan.

– Det känns lite kul och det ska bli roligt att spela i VM-arenan, säger Weinhandl.

– Det är bara jag den här gången från min klubb, men jag kommer ju att känna igen en hel del spelare i den ryska truppen.

”Ett kul äventyr”

Det var inför den här säsongen som fjolårets målkung i elitserien flyttade från Linköping till Moskva – en flytt han inte ångrar.

– Det är ett kul äventyr och generellt sett håller ligan i Ryssland väldigt hög klass. Det är väl ”speeden” som är största skillnaden från elitserien. Sen finns väldigt många individuellt skickliga spelare, även om det inte alltid funkar som lag.

Rysslands skickliga spelare lär Tre Kronor få möta på söndag. Först väntar Finland, som precis som Sverige föll i öppningsmatchen (1–4 mot Ryssland).

– Det kommer nog bli väldigt snabbt spel, tror Weinhandl som har sin förklaring till varför det gick som det gick mot tjeckerna.

– De är också väldigt snabba och vi tappade puck lite väl mycket. Det kändes tungt i går, men vi torskar helt enkelt mot ett bättre lag.

Backlund från start

För egen del var Weinhandl och ”LHC-femman”, med både nuvarande och tidigare Linköpingsspelare, inblandade i båda de svenska målen. Ett mål och en assist blev det för 28-åringen.

– Det är klart att det var bra för självförtroendet, men vi låg ju redan under med 0–5 när det hände.

Hur formationerna ser ut mot Finland vill förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson inte avslöja. Klart är i alla fall att Timrås Johan Backlund, som tog över Mattias Modigs syssla i den tredje perioden mot Tjeckien, nu vaktar målet från start.

– Det är väl det enda som är klart, säger Gustafsson till TT.