”Jag kanske ska skita i klubbarna”

Bengt-Åke Gustafsson efter fiaskot i Channel One cup

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Niklas Wikegård krävde Bengt-Åke Gustafssons avgång i går.

I dag blev det en ny brakförlust för Tre Kronor – då gick Gustafsson i försvarsställning.

– När kritiken blir så här så måste jag kanske skita i klubbarna och köra mitt eget race, säger han till SVT.

Tre Kronors problem i Euro hockey tour-sammanhang fortsätter. På söndagen avslutade laget turneringen i Moskva med ännu en förlust, 2–6 mot hemmanationen Ryssland.

Därmed följde Sverige upp tredjeplatsen från Karjala cup med en jumboplats i Moskva. Ryssland, som redan inför matchen var klar turneringssegrare, satte an tonen direkt.

13 förluster av 15

Men Tre Kronors målvakt Johan Backlund var till en början med på noterna. 1–0 kom dock på en kontring i slutet av första perioden och därefter fortsatte puckarna att glida in för ryssarna, som helt punkterade matchen i slutperiodens första två minuter då man satte 4–0 och 5–0.

Sveriges första reduceringsmål gjordes i mitten av sista akten genom Jimmie Ericsson, som också gjorde matchens sista mål.

Tre Kronor har nu förlorat 13 av de 15 senaste matcherna i Euro hockey tour och det var en fundersam förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson som analyserade Tre Kronors insats i Channel One Cup:

– När kritiken blir så här så måste man kanske skita i klubbarna och köra mitt eget race. Dom kommer inte bli glada om jag plockar ut samma 18-19 spelare till samma turnering, säger Gustafsson till SVT.

”Känner förtroende”

– Jag kanske har varit för snäll mot lagen i Sverige och inte tagit ut samma spelare varje gång som ryssarna har gjort. Vi har en ganska bra bredd i Sverige, men det är klart att den har blivit lite avtrubbad.

– Det märks att vissa spelare kanske inte räcker hela vägen. De är bra i elitserien men när det kommer till den här nivån räcker de inte riktigt till.

Om Wikegårds krav på avgång säger han:

– Det får stå för honom, han har betalt för att tycka. Jag känner att jag har förtroendet från förbundet.

FAKTA

Ryssland–Sverige6–2 (1–0, 2–0, 3–2)

Första perioden: 1–0 (17.21) Alexej Michnov spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2–0 (10.09) Alexej Teresjtjenko (Alexej Morozov, Vitalij Prosjkin) spel fem mot fyra, 3–0 (19.07) Vitalij Atiusjov (Sergej Moziakin, Sergej Zinovjev) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 4–0 (0.28) Danis Zaripov (Oleg Saprykin, Vitalij Prosjkin) spel fem mot fyra, 5–0 (1.42) Sergej Moziakin (Maxim Susjinskij), 5–1 (9.54) Johan Åkerman (Johan Fransson), 6–1 (12.44) Denis Kuljasj (Pjotr Stjastlivij, Alexej Michnov), 6–2 (14.14) Jimmie Eriksson (Linus Omark, Johan Harju).

Skott: 36–21 (13–7, 12–6, 11–8).

Utv, Ryssland: 7x2. Sverige: 10x2.

Publik: 12 200.