Bengt-Åke uppvaktar Mats Sundin inför OS

Bokar om sin NHL-resa – ser Suddens debut på plats

Mats Sundin har gläntat på dörren för spel i landslaget igen.
HOCKEY

Mats Sundins comeback har redan fått Bengt-Åke Gustafsson att boka om sin NHL-resa i januari.

– Ja, jag flyger till Vancouver den 10 januari. Jag misstänker att det kan bli hans debutmatch i Canucks, säger Bengt-Åke.

Det är början på ”operation övertalning” inför OS om drygt ett år.

Bengt-Åke planerar att se Mats Sundins återkomst på plats.

Bengt-Åke ska följa sin gamla klubb Washington Capitals inifrån en vecka efter nyår, precis som han gjorde hos Ottawa Senators i fjol.

Direkt efter det var det meningen att han skulle flyga till Vancouver och ansluta till Sveriges Olympiska Kommittés (SOK:s) studiebesök med alla respektive förbundskaptener den 11 januari.

”Alltid aktuell”

– Det var planerat att jag skulle flyga med Washington till Montreal och se deras bortamatch där den 10 januari. Men eftersom Vancouver möter San José samma dag så jag bokade om biljetten så fort jag såg Vancouvers spelprogram. Det känns viktigare att vara där. Jag tror att det kan blir Mats första match.

Vad har du för hopp att få med honom till OS i Vancouver nästa år?

– Han är alltid aktuell – om han spelar.

– Men jag tycker bara det är kul bara att han gör comeback. Det hade nästan varit tragiskt om han slutat efter den säsong han hade i fjol.

Mats Sundin var lagkapten i OS-laget i Turin 2006.

Han var den första som lyfte bucklan efter Sveriges dramatiska finalseger mot Finland. Sedan dess har Sudden sagt att det var hans sista landskamp i Tre Kronor och att det inte fanns något bättre sätt att avsluta landslagskarriären.

Men efter beslutet att fortsätta med hockey i Vancouver, så har han gläntat på dörren till ännu ett OS.

”Ska försöka träffa honom”

– Det är fortfarande långskott, men vi får se hur det ser ut efter den här säsongen, sa han till Sportbladet tidigare i veckan.

Sverige har stora chanser att få ett ännu bättre OS-lag i Vancouver – åtminstone på papperet – och två OS-guld är fler än ett och en ännu grandiosare avslutning på karriären i landslaget.

Men Bengt-Åke är inte i Vancouver för pressa Sundin på något besked.

– Nej, ingen vet ännu om hans ens fortsätter nästa år. Men jag ska definitivt försöka träffa honom och jag kommer självklart följa hur det går, säger Bengt-Åke Gustafsson.

FAKTA

Mats Sundins mästerskapsmedaljer: OS-guld 2006 (Turin). VM-guld 1991 (Finland). VM-guld 1992 (Tjeckoslovakien). VM-guld 1998 (Schweiz). VM-silver 2003 (Finland). VM-brons 2001 (Tyskland). VM-brons 1994 (Italien).