Mårts vill ha guld i julklapp

”Har ett talangfullt lag”

HOCKEY

De har julklappsutdelning i kväll, men det Småkronorna verkligen önskar sig delas inte ut i några paket.

Det är en lång väg till VM-guldet och först den 5 januari avgörs VM-finalen.

Vägen dit startar på annandagen.

– Det är små marginaler, men vi måste lära oss att leva i en miljö där det bara är seger som gäller, säger förbundskapten Pär Mårts.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

När sportbladet.se når Mårts är det julaftonsförmiddag i Kanada. Han och laget sitter i en buss och tittar på svensk film, "Tomten är far till alla barnen" och även om det regnar just då så har det snöat på ett sätt som påminner om julafton. Och visst blir det lite firande fäven för Småkronorna.

– Vi ska ha lite julklappsutdelning här i kväll, men vi är här för att göra något annat. Vi har en uppgift, säger Mårts till sportbladet.se och den uppgiften är att vinna ett VM-guld.

Guld är målet

Mårts tog förra årets upplaga av juniorlandslaget till ett överraskande silver där Kanada pressades rejält i finalen. Till slut vann favoriterna med 3–2 i sudden death. Nu ska Sverige räcka hela vägen och Mårts är inte rädd för att säga vad som är målet.

– Kanada, Ryssland, USA och Sverige är de bästa lagen och marginalerna är små. Men ska man vinna så måste man lära sig leva i en miljö där det bara är seger som gäller. Kanada kanske inte har det bästa laget, men de är duktiga på att vinna och det måste vi lära oss också. Vi har ett väldigt talangfullt lag, säger han.

Små rinkar

Mycket handlar om att lära sig att spela på de små rinkarna som väntar i mästerskapet. Två matcher är avklarade. Det blev förlust mot Kanada (4–1) i den första, men i går besegrades Tjeckien med 5–1.

– Det var två väldigt olika matchbilder. Att spela mot Kanada i Air Canada Centre var oerhört stort. Mot Tjeckerna var vi försenade på grund av att det snöade så mycket så den första perioden var som uppvärmning. Sedan tycker jag att vi var det klart bättre laget, säger Mårts.

Och i premiären på fredag väntar Finland?

– Ja, det blir en tuff match. I vanliga fall är första matchen en rätt lugn historia där man får känna sig in i turneringen.