Hånas – av tränaren

Lener: Obegripligt att Fransson blir uttagen i landslaget

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Johan Fransson.
HOCKEY

Först petade han landslagsbacken Johan Fransson.

Nu går Slavomir Lener till attack mot Bengt-Åke Gustafsson.

– Fråga inte mig varför Johan inte spelar. Ring i stället Bengt-Åke och fråga varför Johan är en landslagsback, säger Linköpingstränaren.

Foto: FOTO: JOEL MARKLUND
Slavomir Lener.

Bengt-Åke Gustafsson har under hösten och vintern tagit ut Linköpingsbacken Johan Fransson till både Karjala Cup och Channel One Cup.

Till turneringen i Ryssland kallades Fransson in efter att fyra backar lämnat återbud.

En uttagning som får Linköpings tränare Slavomir Lener att rasa.

– För mig är det obegripligt att Johan var med, han har varit sjunde back hos oss. Calle (Gunnarsson) till exempel har spelat mycket mer och mycket bättre. Om Bengt-Åke Gustafsson vill ha med backar från Linköping borde han ringa och pratat med mig först.

Varit petad

Johan Fransson har fått sparsamt med istid i Linköping under hösten och har varit petad i Linköpings två senaste matcher. Fransson är även bänkad i kvällens match mot Timrå.

Och Lener tycker att uttagningen av Fransson till Channel One Cup är respektlös mot honom som klubbtränare.

– Bengt-Åke borde visa respekt och ringa mig innan han tar ut en spelare som Johan. Om vi får en skada och jag behöver fylla på med en back från juniorlaget. Hur tror du att vår juniortränare skulle reagera om jag utan att fråga valde att plocka upp deras sjunde back? 

– Tjeckiens och Finlands förbundskaptener har jag en utmärkt relation med. Ska de ha med en spelare ringer de och rådgör med mig först. 

”Bara att ringa”

Bengt-Åke Gustafsson ställer sig helt oförstående till Leners kritik.

– Ärligt talat förstår jag inte varför han hetsar upp sig. Han har väl mitt telefonnummer och har han synpunkter är det bara att ringa.

Lener tycker du borde ha pratat med honom innan du tog ut Johan Fransson.

– Vi har ju helt olika roller. Lener är klubbtränare och jag tar ut landslaget. Om jag tycker ”Frasse” har de kvaliteter jag är ute efter tar jag givetvis ut honom.

FAKTA

Iskalla lirare – de har hamnat i frysboxen:

Yared Hagos

c, HV 71

Säsongen i HV har inte alls blivit vad Hagos hoppats på. Begränsat med istid i fjärdekedjan och bara två poäng på 32 matcher.

Toni Söderholm

b, Frölunda

Finsk landslagsback som förra säsongen kom till Göteborg med extremt goda vitsord. Har inte blivit någon succé i Frölunda och är bänkad i dag.

Reinhard Divis

mv, Färjestad

Såg sig själv som förstemålvakt, men har inte haft en chans att konkurrera ut Jonas Gustavsson. Bara sju matcher hittills.

Tomas Larsson

f, Skellefteå

Många trodde att förra årets JVM-spelaren skulle skjuta fram sina positioner den här säsongen. Rankas som 12–14:e forward i dag och kan komma att lånas ut.

Johan Fransson

b, Linköping

Landslagsback som fick i stort sett hur mycket istid som helst i fjol. Minst istid av backarna nu och bänkad i de två senaste matcherna. 

Sammanställning: Hans Abrahamsson