”Jag är orolig för svensk ishockey”

Men förbundsbasen Christer Englund har inga planer på att sparka Bengt-Åke Gustafsson

Foto: Montage
Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson och svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.
HOCKEY

Krav har kommit på Bengt-Åke Gustafssons avgång.

Men ordförande Christer Englund försvarar förbundskaptenen.

– Jag är orolig för svensk ishockey. Men vi har inte några som helst planer på att avbryta samarbetet med Bengt-Åke, säger Englund.

SVT:s expert Niklas Wikegård framförde på lördagen kraftig kritik mot Bengt-Åke Gustafsson, som han ansåg saknade passion.

– Antingen blir det en förbättring eller så byter man ledare. Ta någon från allsvenskan eller var som helst. Jag kan inte se Bengt-Åke som ledare, varumärket Tre Kronor naggas i kanten, turnering efter turnering, sa Wikegård.

”Det fungerar bra”

Men förbundet har – trots 13 förluster på de 15 senaste matcherna i Euro hockey tour – inga tankar på att göra sig av med förbundskaptenen, som så sent som 2006 förde Tre Kronor till både OS- och VM-guld.

– Jag konstaterar bara att Bengt-Åke har ett avtal över OS och VM 2010 och att vi inte ha några som helst planer att avbryta samarbetet, säger Englund.

– Jag har själv varit i omklädningsrummet och sett att det fungerar bra, det är en oerhört positiv stämning. Vi som lever nära Bengt-Åke och vet hur det fungerar har ingen som helst anledning att ifrågasätta hans arbete.

”Wikegård har ingen påverkan”

Angående Wikegårds kritik säger han:

– Wikegård är inget sanningsvittne för svensk ishockey. Hur mycket vet han egentligen om hur det ser ut i landslaget? Jag är säker på att han inte vill intervjua spelarna för han vill inte veta vad de säger.

– Wikegård har ingen som helst påverkan i vårt sett att jobba. Jag vet inte vad eller vem han egentligen representerar. Som jag uppfattat det representerar han bara sitt eget varumärke.

Men 13 av de 15 senaste matcherna i Euro hockey tour har slutat med förlust. Hur ser du på såna resultat?

– Jag är orolig för svensk ishockey. Vi har ett landslag som inte presterar i Euro hockey tour-turneringarna. Och vi har två klubblag som inte lyckats i Champions Hockey League. Samtidigt ska man veta att svensk hockey de senaste tre åren tappat närmare 55 spelare till NHL, det går inte obemärkt förbi. Vi dräneras på bra spelare.

Hur ser du på Gustafssons utspel om att ”skita i klubbarna och köra sitt eget race”?

– Bengt-Åke Gustafssons uppgift är att visa upp bra resultat och för honom gäller det att få med sig rätt killar. Det är viktigt att bygga landslaget så att vi gör bra ifrån oss i VM. Vi för diskussioner med SHL (svenska hockeyligan) så att vi säkerställer både landslags- och klubblagshockey på internationell nivå. Vi har inte råd att inte lyckas i de här sammanhangen.

FAKTA

Ett axplock av Wikegårds sågningar