”Du har fel, Wikegård”

Tränarna till motattack: ”Kan ärligt säga att det inte är något problem”

Foto: FOTO: LASSE ALLARD
FÅR STÖD Bengt-Åke Gustafsson anklagades för att ha dålig kontakt med elitserieklubbarna. Men tränarna själva håller inte med och menar att de ofta pratar med förbundskaptenen.
HOCKEY

Sågad av Niklas Wikegård.

Men landets elittränare står bakom Bengt-Åke Gustafsson.

– Jag känner inte alls igen bilden att han skulle ha dålig kontakt med tränare och spelare, säger Modos Harri Rindell.

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
IFRÅGASATT Niklas Wikegård gick till attack mot Bengt-Åke Gustafsson. Men elit-serietränarna känner inte igen sig och står enade bakom förbundskaptenen.

SVT:s hockeyexpert Niklas Wikegård har kritiserat Bengt-Åke Gustafsson under hela säsongen.

Bland annat för att kontakten med landets elitserietränare är alldeles för dålig.

Sportbladet har varit i kontakt med tränare i åtta av de tolv elitserieklubbarna. Samtliga har fått möjlighet att uttala sig anonymt, men valt att öppet framföra sina åsikter om kontakten med Tre Kronors förbundskapten.

Resultatet är ett massivt stöd för Bengt-Åke Gustafsson.

”Dyker upp överallt”

– Jag kan ärligt säga att det inte är något problem. Han dyker ju upp lite överallt, både i Karlstad och på andra arenor. Är det något jag har synpunkter på har jag alla möjligheter att framföra dem, säger Färjestads Per-Erik Johnsson.

Linköpings Slavomir Lener uttryckte tidigare under säsongen kritik mot att Gustafsson tog ut förre LHC-backen Johan Fransson till Channel One Cup utan att först ha rådgjort med Lener.

Men inte heller Lener tycker på en direkt fråga att kontakten är bristfällig:

– Jag har känt Bengt-Åke länge och vi pratar regelbundet. Det jag verkligen gillar är att han är ute och ser många matcher. Så var det när jag var i Luleå och så är det nu när jag tränar Linköping. Han är inte bara i Stockholm och Göteborg.

Borde missionera

Niklas Wikegård tycker också att förbundskaptenens roll är att vara ute i landet och missionera svensk ishockey.

Något elittränarna är tveksamma till:

– Visst är det bra om Bengt-Åke hann med det. Men det är väl i första hand Tommy Boustedt (utvecklingsansvarig vid Ishockeyförbundet) och hockeykonsulenternas jobb, inte förbundskaptens, säger Djurgårdens Tomas Montén.

FAKTA

ORDVÄXLINGEN I SVT

I SVT:s Hockeykväll i måndags gick Niklas Wikegård till hård attack mot Bengt-Åke Gustafsson.

Wikegård menade att Gustafsson inte har kontakt med spelare, tränare och klubbar. Wikegård vill att Gustafsson ska vara ett ansikte utåt och synas mer.

Här är delar av ordväxlingen i tv:

NW: Det är inga spelare som träffar dig. Det är inga spelare som du ringer till. Du träffar nästan inga elitserietränare... Det är dom människorna jag pratar om, pratar med.

BÅG: Träffar jag inga elitserietränare? Varenda match jag är på träffar jag två tränare så det blir ju en hel del tränare jag träffar tycker jag.

BÅG: Den här informationen skulle vara rolig att veta var du har fått ifrån.

NW: Jag pratar ju med alla tränare. Jag pratar med nästan de flesta. Det vet du ju själv, jag kommer från den här hockeyvärlden också. Jag liksom varit där i hela mitt liv. Det finns en efterfrågan, Bengan, att prata mer med dig. Och spelare som bli uttagna till landslaget får ingen kontakt innan, de blir inte uppringda och så vidare. Men om du säger att det är så då är det väl så. Det är inget mer med det.

BÅG: Det låter konstigt för jag tycker att jag har en jäkla bra relation med alla tränare. Med Slava (Lener, Linköping) har det inte varit så bra kanske. Men med alla andra så...