Bengt-Åkes ultimatum till NHL-proffsen:

Nej till VM – petad i OS.

HOCKEY

Tacka ja till VM.

Annars är risken stor att petas från OS.

Det är Bengt-Åke Gustafssons tydliga signal till NHL-proffsen.

– Det ska vara en riktigt bra anledning för att jag ska acceptera ett nej tack den här gången, säger Tre Kronors förbundskapten.

För Sportbladet berättar Bengt-Åke Gustafsson om och hur han upplevde

besöket i Hockeykväll, den tunga skilsmässan i höstas och att han absolut kan tänka sig att fortsätta som förbundskapten efter 2010.

Bengt-Åke Gustafsson pressades hårt av Niklas Wikegård i måndagens hockeykväll. ”Hela programmet blev ett stort energisläpp. Klart att en sådan grej inte är någonting man bara ruskar av sig.”

Efter bara fyra poäng av arton möjliga så här långt i Euro Hockey Tour är Tre Kronor ett lag som står med ryggen mot väggen.

Delar av den förlorade hedern kan återupprättas genom en seger i LG Games.

En ny misslyckad turnering betyder allt annat än arbetsro för Bengt-Åke Gustafsson de kommande månaderna fram till VM.

Huvudpersonen själv är så förväntansfull att han har svårt att sitta still i den stora fåtöljen på spelarhotellet i centrala Stockholm.

– Jag måste säga att det har känts grymt bra så här långt. Fyra riktigt bra träningar med ett jäkla tempo, bra tryck och mycket energi. Det har varit en fröjd att vara tränare.

– Nu gäller det bara att vi tar med oss det här till matcherna.

Hur viktig är LG Games?

– Den känns jätteviktig, och drömscenariot är att vi vinner. Vi vill ju visa hockeyvärlden och svenska folket att vi kan vi med. En tydlig signal att när det drar ihop sig till VM ska vi vara med fullt ut.

Känner du mer press än normalt?

– Egentligen inte, men ändå har det blivit så med allt snack som har varit i veckan. Självklart kommer det bli mer fokus på vad jag gör och vad jag inte gör.

”Många har hör av sig”

Bengt-Åke Gustafsson medger att måndagens besök i programmet Hockeykväll, där han fick utstå hård kritik av Niklas Wikegård, tog kraft.

– Hela programmet blev ett stort energisläpp. Klart att en sådan grej inte är någonting man bara ruskar av sig. Att sitta där som någon jäkla anklagad på en bänk. Många har hört av sig och frågat varför jag inte bara reste mig och gick därifrån.

Och vad har du svarat?

– Nej, men att bara sitta hemma på hotellrummet och låta Wikegård hålla låda hade inte heller varit rätt.

– Då är det bättre att gå dit och svara upp till vad han hade att komma med, även om det inte var mycket.

Skilsmässa

Utöver bråk med klubblagen om spelare, stenhård kritik och uteblivna resultat har Bengt-Åke Gustafsson gått igenom en tuff period privat. I höstas bestämde han och hustrun Ewa att gå skilda vägar.

– Klart det har varit tufft och verkligen ingenting man vill gå igenom. Vi har bott ihop i 30 år och det kändes som en otroligt trygg miljö.

– Nu finns den plötsligt inte där längre. Men det gäller att gå vidare och försöka lösa allt på ett så bra sätt som möjligt.

Har din arbetsbelastning varit en bidragande orsak?

– Min fru säger att det inte har någonting med jobbet att göra, och det måste jag lita på. Även om jag tror att det kanske har haft viss inverkan.

– När jag var klubbtränare i Färjestad hade jag en förmåga att slå av strömbrytaren när jag kom hem efter en träning. Nu står strömmen på hela tiden, det är ju inte bra.

– Jag har haft svårt att stänga av telefonen även om vi suttit och ätit middag en söndag kväll.

Det låter kanske inte helt optimalt.

– Nej, men jag har haft som en målsättning att vara tillgänglig och på så sätt vara ett ansikte utåt för svensk hockey.

Fem-sex NHL-proffs

Om vi tittar framåt, hur många NHL-spelare tror du realistiskt kan komma in i VM-truppen?

– Svårt att spekulera i ... fem-sex stycken med spetskompetens vore självklart ett drömscenario. Nu när OS avgörs nästa år är det förhoppningsvis många som vill ta möjligheten att visa upp sig.

Om en spelare tackar nej till VM utan väldigt goda skäl, hur påverkar det chansen att komma med till OS?

– Det är ingenting jag vill höra på något sätt. Det ska vara en riktigt bra anledning för att tacka nej. Tackar man nej för att man inte vill vara med är definitivt inget positivt.

– Står det och väger mellan två spelare är det väldigt lätt att välja den som ställt upp i VM.

Det är en ganska tydlig signal du sänder till framför allt NHL-proffsen.

– Ja, men det är självklart. Vi måste vara tydliga.

Du har kontrakt fram till VM 2010. Kan du se dig själv fortsätta som förbundskapten efter det?

– Ja, det kan jag utan tvekan. Det är en förmån att få jobba med det här. Inom svensk ishockey kan du inte ha ett bättre jobb. Du får jobba med de bästa varje gång. Samtidigt måste jag erkänna att jag saknar att vara klubbtränare. Att gå till jobbet varje dag och få träffa grabbarna i omklädningsrummet.

FAKTA

BENGT-ÅKE GUSTAFSSON

Ålder: 50.

Bor: Karlskoga (övernattningslägenhet i Stockholm).

Familj: Sonen Anton ,18, dottern Louise, 16, och en hund.

Kör: Passat.

Äter helst: Husmanskost.