Årets tio största snackisar

Från Wikegård till Forsberg – här är största ögonblicken

Foto: Bildbyrån, Pernilla Wahlman
Omtalade Niklas Wikegårds sågningar, slagsmålet i Läkerol Arena och Foppas comeback är tre av säsongens största snackisar i elitserien.
HOCKEY

Omarks fantastiska mål, Pihls blodiga ansikte, Rögles sanslösa succé...

Elitseriesäsongen 08/09 hade allt och lite till.

Med bara timmar kvar innan kvartsfinallottningen så listar hockeybladet.se grundseriens tio största snackisar.

Cirkusmålen

Det var som att välja mellan Elvis eller Tommy Steele, Beatles eller Rolling Stones, marknadsekonomi eller planekonomi. När Mattias Tedenby och Linus Omark trollade samma januarikväll så delades Sverige.

Först slog HV 71-talangen Tedenby till och grundlurade hela Linköping med sin soloraid. En timme senare var det Luleåstjärnan Omarks tur att bjuda på cirkus när han satte klubba och puck mellan sina egna ben och lyfte in pucken förbi Timrås målvakt Johan Backlund.

Men vilket mål var egentligen snyggast?

Du väljer.

Länk: Mattias Tedenbys konstmål

Länk: Linus Omarks drömkasse

Sparkmålet

Säsongens mest diskuterade domslut är tveklöst Rögles sparkmål i Ångelholm.

Vid ställningen 5–5 mellan Rögle och HV 71 i en januarimatch så fick Rögle sista ordet. Eller sista bredsidan snarare. Chris Abbott sparkade in det avgörande 6-5-målet och det var inte bara HV-tränaren Kenta Johansson som rasade. Hela hockey-Sverige engagerade sig.

Att videodomaren kom från trakterna kring Ängelholm var ingen förmildrande omständighet...

Videodomaren som godkände målet erkände sitt misstag – och blev avstängd resten av säsongen. HV krävde omspel men fick nobben.

Slagsmålet

Andreas Pihls ansikte var sargat redan innan fighten, så kanske var det därför Lee Goren tog det lugnt. Slagsmålet mellan Linköpings jätte och Färjestads tuffa och skickliga kanadensare blev en relativt enkel match för kanadensaren – och sannolikt ett av de mest sedda youtubeklippen från elitserien den här säsongen.

Slagsmålet väckte debatt när förbundsbasen Christer Englund senare menade att många transatlanter kommer till elitserien bara för att slåss.

Lee Gorens reaktion på Englunds uttalande?

– Han är en fullständig idiot.

Se fighten mellan Pihl och Goren

Foppas comeback

Du har hört den förut: Peter Forsberg gör comeback.

Det senaste försöket kom i Modo i februari. Och inte heller den här gången höll den så kallade fotjäveln.

Foppa spelade två matcher, gjorde tre poäng och hyllades för sitt spel. Inför den tredje matchen, hemma mot HV 71, kom ett sent besked: Forsberg struken ur laguppställningen.

I periodpaus (!) hölls en presskonferens med Forsberg.

– Det ser lite halvmörkt ut, sa han.

Jämtin vs. Sundlöv

Om Andreas Pihl och Lee Goren var väntade slagsmålspartners, så var trion Andreas Jämtin, Michael Sundlöv och Mattias Pettersson mer chockerande. Linköpings Jämtin är spelare, Sundlöv och Pettersson är sportchef respektive materialförvaltare i Brynäs. Pettersson svor sig först fri från inblandning men sen visade sig att han i allra högsta grad var inblandad.

– Våra vänner i Brynäs har ljugit, sa LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

Enligt domarrapporten var det Sundlöv som startade bråket i spelargången. Pettersson kom in som tredje man och gav Jämtin ett knytnävsslag i ansiktet.

Jämtin stängdes av en match medan Sundlöv och Pettersson fick böter.

Som om det inte vore nog med det här så har åklagaren Mikael Hammarstrand, på eget initiativ, inlett en förundersökning mot Jämtin och Sundlöv. Fortsättning följer.

Rögle i serieledning

Hösten var en enda lång hyllning till nykomlingen från Ängelholm. Med fart och intensitet spelade man inte bara jämnt med de etablerade lagen – man slog dem.

Och trots att man bara avlossade tio skott i Örnsköldsvik i den 18:e omgången så slog man Modo med 3–2.

För första gången någonsin var Rögle i serieledning i elitserien. Ja, Rögle hade en match mer spelad och blev snabbt omsprungna igen. Och visst, vi vet ju att man slutade näst sist och nu ska spela kvalserien.

Men faktum är att Rögle, om än för bara en liten stund, stod där på toppen och tittade ned på de andra lagen.

Det är stort.

Poängkungarna

De var redan elitserielegendarer – och den här säsongen blev de störst.

Först blev Jörgen Jönsson alla tiders poängkung i grundserien när han den 17:e januari tangerade Janne Larssons, Brynäs, notering på 527 poäng. Jönsson gick upp i topp i egenskap av fler gjorda mål.

Det tog en lång tid att slå rekordet (700 matcher för Jönsson för att vara exakt). Men det gick väldigt snabbt att förlora det igen.

29:e januari smet Fredrik Bremberg förbi när han spelade fram till tre mål när Djurgården mötte Rögle.

Nu när grundserien var färdigspelad ser topplistan för poäng ut så här (antal matcher inom parentes):

1. Fredrik Bremberg 545 (701).

2. Jörgen Jönsson 535 (711).

3. Jan Larsson 527 (670).

Wikegårds sågningar

Han tyckte en gång att en Niklas Sundström skulle dra ihop limpsaxen. Men Niklas Wikegård själv håller sällan tyst.

Den frispråkiga och eldiga tv-experten svingade vilt under säsongen, bland annat mot förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Men också elitseriespelare fick sina fiskar varma. Framför allt Färjestads Dick Axelsson och Luleås Linus Omark.

– Omark ser ju tjock ut, sa Wikegård i SVT och fortsatte sedan:

– Hur ser testvärdena ut på Linus Omark? När man intervjuar honom ser han ut som att han käkar marshmallows, han ser helt otränad ut.

Axelsson kallades för ”ett otränat problembarn”.

– Dick Axelsson blir aldrig någon riktigt bra hockeyspelare. Han är för korkad, sa Wikegård i SVT.

Fansattacken

På natten till nyårsafton vandaliserades Modos Swedbank Arena med bland annat krossade fönster och ett graffitimeddelande till styrelsen. ”AVGÅ!” var det korta och kärnfulla meddelandet.

Tilltaget fördömdes förstås – bland annat av Martin Palm ordförande i supporterklubben Modo Support. ”Klart man blir ledsen av att höra sånt”, sa Palm till en Modoblogg.

Palm skulle nog ha hållit tyst.

Sportbladet fick uppgifter om att Palm själv var på plats under vandaliseringen – och supporterordföranden avgick.

”Jag vill med detta brev meddela att jag var en av dem visste vad som hände. Även om jag inte var aktiv i

skadegörelsen så har jag, som sagt, haft kännedom om det inträffade och på så sätt varit delaktig”, skrev Martin Palm i ett öppet brev på Modo Supports hemsida.

Och skandalen var ett faktum.

Linköpings storsponsor

Det bra: Enligt Sportbladets uppgifter så har sponsorn Hugo Stenbeck pumpat in 10 miljoner kronor i Linköping och utan honom hade klubben inte kunnat gjort supervärvningarna Jaroslav Hlinka, Jan Hlavac och Andreas Jämtin.

Det dåliga: I december blev Stenbeck stoppad i entrén när LHC skulle möta Södertälje. Stenbeck var för berusad. I stället för hockey – sex timmar i polisens arrestavdelning.

– Vad våra sponsorer gör på sin fritid lägger jag ingen energi på, sa klubbdirektören Mike Helber.

En kanske ännu större snackis var intervjun med Hugo Stenbeck i Dagens Industri i november. Där säger Stenbeck att Helber kan styra Slavomir Leners jobb i båset – under matcherna.

– Om en kille tar en dum utvisning bänkar han honom med ett sms till tränaren (Slavomir Lener, Aftonbladets anm). Det gillar jag och jag förklarade för honom att jag ville bygga ett lag som kan vinna Champions Hockey League, sa Stenbeck i DI.