Thornéus: Linköpings stjärnor svek sitt lag

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Det är lätt och väldigt populistiskt att dras med i det snacket om Linköpings darriga målvakter.

Men faktum är att klubben har större – och i mina ögon betydligt allvarligare – problem än så.

Vi pratar inställning.

Niklas Persson slet som ett djur. Det var det för få i LHC som gjorde.

Linköpings lagkapten Joakim Eriksson står i omklädningsrummet efter matchen och pratar om att ”laget inte var mentalt förberett för uppgiften”. Han uttalar faktiskt orden gång på gång i olika konstellationer – som ett inövat mantra.

Och jag fattar ingenting.

Eller, ska jag vara helt ärlig, så tror jag inte heller att kloke Joakim Eriksson gör det, men som lagkapten måste han säga någonting och just orden ”laget var inte mentalt förberett” låter sådär lagom förklarande och intellektuellt.

Utan att egentligen peka ut någon skyldig.

Åkte som på Barnens dag

Han kan ju inte säga som det var – att stjärnorna totalt svek sitt lag, sina lagkamrater.

Namn som Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac – bara för att nämna några – åkte omkring på isen som om det vore barnens dag i Cloetta Center och alla lyckliga hockeyfamiljer bara väntade på att klubbdirektören

Mike Helber skulle komma ut på isen i en trekantig, rosa hatt och lotsa de uppspelta ungarna vidare till den efterlängtade fiskdammen i anslutning till LHC:s omklädningsrum.

Herregud, vi pratar stjärnor som har gjort över 500 NHL-matcher tillsammans och som inte ens försöker – när laget är pressat – ta sig nedåt i banan för att hjälpa till i det defensiva arbetet. Okej, tjeckstjärnorna är inte speciellt duktiga bakåt, det ska erkännas, men att helt strunta i uppgiften gör Joakim Erikssons tappra försök att snacka om ”att laget inte var mentalt förberett” åtminstone lite mer begripligt.

Att dessa stjärnor inte heller gjorde någonting framåt är en annan sak.

Drömmen kan krossas

Daniel Henriksson var okej mellan stolparna, Joakim Eriksson och Niklas Persson slet som djur och de yngre spelarna i laget var riktigt, riktigt bra, men det krävs att fler kliver fram för att Linköping ska kunna vara med och slåss om guldet senare i vår.

Skellefteå är inte ofarligt och det räcker med att LHC-spelarna bara överskattar sin förmåga en gnutta för att drömmen om klubbens första SM-guld ska stanna vid just en dröm.

Jag gissar att tränaren Slavomir Lener är mer pressad än han vill göra gällande, men när han pratar engelska på presskonferensen låter han i alla fall rätt cool.

Frågan är vad han säger på tjeckiska – åt tjeckerna?

En duktig översättare kan nog förmodligen hitta förklaringen till lagkapten Joakim

Erikssons snack om att ”laget inte var mentalt förberett”.

FAKTA

Snabbfakta

Kvartsfinal 1:7

Skellefteå-Linköping: 3–2

Snabbplus

Matchen:

Det syntes att det var slutspel, men den där riktiga tändningen saknades. Visst, i bland blixtrade det till på isen, men den här serien kommer förmodligen att bli ännu tuffare och ännu bättre, kanske redan i morgon.

Stämningen:

Det var inte fullsatt i arenan och det är lite av en skandal. Men, fansen som tagit sig till den första kvartsfinalen gjorde matchen till en fest. Skellefteå har en fantastisk publik. Man förstår att motståndarna bävar för att spela i Skellefteå Kraft Arena.