Thornéus: Vad vore Linköping utan Persson?

HOCKEY

LINKÖPING. Det finns många stora frågor man vill ha svar på här i livet och en rätt tråkig eftermiddag i Cloetta Center undrar jag: Vad vore Linköping utan Niklas Persson?

Förlorare – gissar jag.

Niklas Persson – ovärderlig för Linköping.

Niklas Persson – eller Pajen som han kallas i omklädningsrummet – får inga jätterubriker, men oj så viktig han är för sitt lag. Han är Linköpings hjärta och hjärna och det är nu när lagets karaktär sätts på prov som det visar sig vem som är den störste ledaren i laget.

Vem är spelaren som leder laget i power play?

Niklas Persson.

Vem är spelaren som vågar bryta mönster?

Niklas Persson.

Vem är spelaren som visar vägen när det bär emot?

Niklas Persson.

Och så kan man hålla på – i all oändlighet.

Har blivit succé

Det är inte utan att man undrar hur många år av sin karriär som Niklas Persson slösade bort i Leksand? Han var alldeles för bra för laget, men som lagkapten och frontfigur stannade han troget kvar – även under de tunga åren i allsvenskan.

Till slut orkade han inte ensam bära dalalaget på sina axlar och inför säsongen 2006-2007 lyckades Linköping övertala Pajen att byta klubb.

Det har – så klart – blivit succé.

För Linköping är det naturligtvis ett klipp. Niklas Persson tjänar inte ens hälften av det som Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac lyfter i månaden, men ger tillbaka långt mycket mer än stjärntjeckerna i form av ledarskap och inställning.

Allt annat vore tjänstefel

När Linköping hade en tung period i höstas var det Niklas Persson som klev fram, när Linköping hade sin mörka februari var det Niklas Persson som klev fram och nu i slutspelet är det Niklas Persson som kliver fram – igen.

Jan Hlavac gjorde två mål i går – och var alldeles lysande – men Niklas Persson var ändå den som med sitt sätt att agera på isen visade vägen för Linköping. Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson har haft en kall inställning till Pajen, men han måste åtminstone ta en ordentlig titt på killen från Ösmo inför VM senare i vår.

Allt annat vore tjänstefel.

Nu har Linköping kvitterat till 1–1 i matcher och jag tror Skellefteå har lekt färdigt. Laget gör det bra, men Linköping är klasser bättre och jag tror att LHC nu vinner tre raka matcher.

Klubben har nämligen en spelare som Skellefteå saknar – nämligen Niklas Persson.

Eller Pajen om ni vill.

Han gör nämligen skillnad.