Stoppa Markström från JVM, Brynäs

Anders Carlsson i ny krönika: Han betyder ALLT för Brynäs – de lag som satsar ungt och svenskt ska inte drabbas

HOCKEY

Händelserik hockeyvecka:

Pär Mårts har tagit ut JVM-truppen.

Vi kanske har sett slutet på en sagolik karriär.

LHC har fått hjälp av Hugo Stenbeck.

Och domaren Christer Lärking har gått ut och kritiserat en spelare i media.

Häng med så ska jag berätta vad jag tycker om veckans snackisar!

Foto: FOTO: PERNILLA WAHLMAN
Jacob Markström.

Vi börjar med J20-landslaget:

Pär Mårts har tagit ut ett lag som kan gå mycket långt i VM. Sen finns det förstås alltid spelare som man kan tycka ska vara med i laget och spelare som man inte tycker ska vara med. Men Mårts har en spelidé och har plockat ut spelartyper som ska passa in i ”tänket” som han har och han vet nog bäst vilka som passar in där.

En spelare som kan ta Sverige hela vägen är Jacob Markström, 18. Jag har inte sett en enda spelare som betyder så mycket för sitt lag som han gör för Brynäs IF i vinter.

Frågan är om Brynäs har råd att släppa målvaktstalangen till JVM?

De spelar om 18 poäng under tiden han är borta och med en backup-målvakt (Anders Lindbäck) som inte är riktigt frisk skulle i alla fall jag vara ordentligt orolig. Vad händer om Lindbäck får en ny släng av sin sjukdom och Brynäs förlorar sex raka matcher?

Går förbundet in och ersätter Brynäs om de åker ur elitserien och går miste om 40-50 miljoner kronor? Nej, Brynäs borde försöka stoppa Markström från JVM...men jag vet att de regelmässigt inte kan göra det. Ställ saken på sin spets, Brynäs.

Lag som satsat och satsar på juniorer drabbas hårt av att de är borta mitt under serien.

Jag vet att man pratat om problemet i SHL (Svenska Hockeyligan), men då har man sagt att juniorerna inte haft sån viktigt roll i lagen att det inte spelat någon större roll om de varit borta några matcher. Men är inte så fallet nu – här har vi en spelare som själv vinner matcher åt sitt lag.

Vad hade till exempel hänt om det varit målvakten i Djurgården – som slåss längst ned i tabellen – som varit så tongivande? Hade de släppt han till JVM då? Tveksamt, tror jag. Vad tror ni?

Frågan är svår – men den måste tas upp.

Jag är FÖR att spelare ska spela i landslagen, absolut, men jag vill ha till en ändring i seriespelet. De lag som satsar svenskt och ungt ska inte drabbas!

Först var karriären i fara. Sen kom han till spel utan att nån visste om de. Och sen blev han skadad igen...

Jag är rädd för att vi kan ha sett det sista av en av svensk hockeys största spelare genom tiderna. Jörgen Jönsson, 36, har varit en klasspelare under så många år nu och det är ledsamt att hans karriär kanske får ett abrupt slut på grund av en skadad rygg.

Upp med tröjan i taket i Löfbergs Lila när han slutar, Färjestad!

Var i Ryssland i januari och bodde på samma hotel som Hugo Stenbeck. Han var då där och satte sina planer för Champions League i verket och berättade med glöd om sina ambitioner om att utveckla turneringen.

Det kanske bara är början av hans satsning som vi ser nu i LHC? Jag tycker det är kul och intressant att vi får in personer som vill satsa och vågar göra nåt nytt i svenskhockey.

Och jag är dessutom helt för att vi släpper regeln om att privatpersoner inte får äga 51procent av lagen. Hallå, vi lever på 2000-talet i Sverige och inte i Sovjetunionen 1927.

Nu har Christer Lärking öppnat dörren helt för att ledare och spelare får kritisera domarna i media.

När Lärking gick ut och kritiserade Andreas Jämtin i media öppnar han den stängda dörr som fanns att spelare och ledare inte får kritisera domarna under eller efter en match.

Det har ju oftast slutat i att de fått böter för att de gjort det offentligt (så sent som i går stängdes ju Nicklas Danielsson, Djurgården, av i två matcher för att han verbalt attackerat en domare).

Men nu måste nog förbundet antingen bötfälla Lärking eller betala tillbaka pengarna till de ledarna som tidigare fått böter.

Håller helt med Niklas Wikegård, som gick hårt åt Lärking i SVT:s ”Hockeykväll”. Jämtin fick inte ens en ärlig chans att visa sin hemmapublik att han är en ”grit” spelare.

Hoppas han får det i nästa match i Cloetta Center – vi behöver spelare som sticker ut i svensk hockey.

Såg Brynäs spela mot SSK i måndags, det var 3800 på läktaren…

Har vi verkligen råd att ha lag som Leksand, AIK och Malmö i allsvenskan?

Vi tar det igen:

Utöka elitserien – NU!

FAKTA

HETA: Frölunda. Kent Norberg sover nog lugnare på nätterna nu. Jag tror, som jag sagt hela säsongen, att Frölunda är en guldkandidat.

KALLA: Södertälje SK, förstås. Tränarbyte? Nej, inte så länge det finns ett bättre alternativ – och det tror jag inte finns nu.