Skellefteå vann maratonmatchen

Kimmo Koskenkorva gjorde 3–2 två minuter in i tredje förlängningsperioden

Foto: Kanal 9
HOCKEY

Hockeyhistoriens tredje längsta match någonsin har avgjorts. Mot alla odds skrällvann Skellefteå mot Linköpings HC när man vann med 3–2 efter att matchen pågått i fem perioder och två minuter.

– En av de större skrällarna i SM-slutspelets historia, säger Kanal 9:s expertkommentator Niklas Andersson.

– Vi orkade spela hela natten lång om det hade behövts, de var tröttare, säger en lycklig Koskenkorva.

Foto: Scanpix

Skellefteå tog ledningen i matchen redan efter två minuter genom Pavel Skrbek och Cloetta center tystnade snabbt. Men Linköping pumpade igång och var under resten av matchen klart bättre än sina motståndare: via mål av Jan Hlavac och Andreas Jämtin gick man fram till en 2–1-ledning och såg ut att vara på god väg till SM-semifinal.

Pihls frispel

Då fick LHC-veteranen Andreas Pihl frispel och vevade oavsiktligen klubban i Skellefteåcentern Jimmie Ericssons ansikte så att blodet började rinna. Pihl fick 2+2. Skellefteå tackade och tog emot och kvitterade genom Anders Söderberg till 2–2 med tio minuter kvar att spela...chocken för LHC var ett faktum. Tio mållösa minuter följde – sedan var sudden death ett faktum.

LHC skapade mest i sudden

LHC trummade på och vann skotten i den första förlängningsperioden med 16–5. Skellefteå riktade in sig på försvar och kontring. Även i den andra suddenperioden var det LHC som skapade mest och man vann skotten med 9–6. Under spelet i sudden death storspelade Skellefteås målvakt Nicklas Dahlberg och var den stora anledningen till att SAIK kunde vinna matchen...laget vädrade klubbens första SM-final sedan 1981...

– Vi måste vara försiktiga och behålla energin, säger LHC-tränaren Slavomir Lener till Kanal 9 inför den tredje suddenperioden.

Den längsta slutspelsmatchen någonsin spelades 1997 mellan Leksand och Färjestad. 19.16 in i den tredje förlängningsperioden avgjorde Andreas Karlsson semifinalen till Leksands fördel.

Men rekordet fick stå sig. Kimmo Koskenkorva gjorde 3–2 två minuter in i den tredje suddenperioden och gjorde kvartsfinalmötet till det tredje längsta i SM-slutspelets hstoria.

FAKTA

Linköping–Skellefteå2–3 e förl (2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (2.01) Pavel Skrbek spel fem mot fyra, 1–1 (12.22) Jan Hlavac (Teemu Aalto, Jaroslav Hlinka) spel fem mot fyra, 2–1 (16.23) Andreas Jämtin (Joakim Eriksson, Niklas Persson).

Tredje perioden: 2–2 (10.54) Anders Söderberg (Erik Andersson, Kent McDonell) spel fem mot fyra.

Sjätte perioden: 2–3 (2.01) Kimmo Koskenkorva (Christian Söderström).

Skott: 54–26 (9–3, 9–7, 11–4, 16–5, 9–6, 0–1).

Utv, Linköping: 3x2. Skellefteå: 6x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 7 700.

Skellefteå vidare med 4–3 i matcher.

Analys: Inte många trodde att Skellefteå skulle få till en sjunde och helt avgörande kvartsfinal mot tabelltvåan. Tack vare ett uppoffrande försvarsspel, mycket vilja och en strålande målvakt i Nicklas Dahlberg lyckades man ändå. Dessutom tog man ledningen i rysaren efter bara två minuter genom Pavel Skrbek. Linköping vände till 2–1 och hade massvis av chanser att gå i från, men Dahlberg var suverän på nytt. I stället kämpade sig Skellefteå till en förlängning. Där var östgötarna överlägset, men fick inte in någon puck. Trots 54–26 i skott för hemmalaget kunde Kimmo Koskenkorva avgöra den sanslösa matchen efter 2.01 minuter av den sjätte perioden. En stor skräll och samtidigt en flopp för Linköping, som varit i SM–final de två senaste åren. (TT).