Spelarfacket kräver bättre arbetsvillkor

Hans Lodin: "Talar för Sveriges alla ishockeyspelare"

HOCKEY

I vår ska spelarfacket, Sico, förhandla fram ett nytt kollektivavtal för elitseriespelarna.

Efter Antti-Jussi Niemis skada ska nu Sico kräva bättre arbetsvillkor för sina medlemmar – och säkrare sargglas står högst upp på prioriteringslistan.

– De gamla glasen ska bytas ut, punkt slut. Jag talar för Sveriges alla hockeyspelare, säger Sicos generalsekreterare Hans Lodin till Sportbladet.

Spelarfackets generalsekreterare Hans Lodin kräver nu bättre arbetsvillkor för landets hockeyspelare.

Sico, de svenska hockeyspelarnas fackförbund, reagerar upprört efter Antti-Jussi Niemis otäcka skada i söndags när han tacklades medvetslös mot sargen, och riktar skarp kritik mot Rögle BK för att man inte har investerat i det modernare och mjukare plexiglaset.

"Ska bytas ut, punkt slut"

– Vi talar för 80 procent av alla elitseriespelare och 50 procent av alla spelare i allsvenskan. Och de gamla glasen ska bytas ut nu, punkt slut. Det handlar om spelarnas säkerhet, säger före detta spelaren Hans Lodin.

Han fortsätter:

– Jag har ju spelat själv och vet vilken skillnad det är, att köra in i de gamla glasen är som att köra huvudet rakt in i en betongvägg.

Nytt kollektivavtal i vår

I vår ska Sico förhandla fram ett nytt kollektivavtal för de elitspelare som är medlemmar. Då kommer man att kräva förbättrade arbetsvillkor för spelarna.

– Klubbarna investerar dyra pengar i sina spelare, men vad gör det om Antti-Jussi slår sönder sig? Klubbarna får igen den kostnaden det kostar att byta glas alla gånger om det håller spelarna hela, säger Hans Lodin.

"Dags att se över säkerheten"

Frågan om plexiglasen ska lyftas under våren av Sico. De gamla, mer stumma glasen, ska bytas ut. Det är i alla fall målet.

– Vi ska trycka på hårdare i den frågan, det är dags att se över säkerheten. Vi ska ha en dialog med de tolv elitserieklubbarna.

Varför har det redan dröjt så pass länge innan det här har påtalats ordentligt?

– Jaa...det har inte varit uppe på agendan så hårt tidigare, har jag förstått. Tyvärr måste det inträffa en olycklig skada innan något händer.