Därför är han bäst

Rekordnollan: Kul om jag fått respekt

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Historisk Jonas Gustavsson har nu hållit nollan i 222 minuter och därmed slagit Frölundas Henrik Lundqvists rekord på 175 minuter med hästlängder.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Jonas Gustavsson är numera inskriven i historieböckerna.

Han är så överlägsen att spelarna i Skellefteå blivit rädda för honom.

– Kul om jag fått respekt. Det visar att man gjort någonting bra, säger han.

Lundqvist – nu är hans rekord slaget.

När slutsignalen gick i Skellefteå Kraft Arena stod det 6–0 till Färjestad på jumbotronen. På tre semifinalmatcher har Skellefteå inte lyckats överlista Jonas Gustavsson en enda gång.

Sammanlagt står det 14–0 i mål.

Och nu har Jonas Gustavsson – kvartsfinalserien mot Brynäs inräknat – hållit nollan i osannolika 222 minuter och 44 sekunder. Det tidigare slutspelsrekordet hade en viss Henrik Lundqvist med 175 minuter och 20 sekunder – en spelare som Färjestads-veteranen Peter Nordström jämför Jonas Gustavsson med.

– Jonas är redan lika bra. Jonas Gustavsson och Henrik Lundqvist är de bästa målvakter jag spelat med, säger han.

”Hade ingen koll”

Jonas Gustavsson hävdar att han inte ens visste om att han var på väg att slå rekord.

– Jag hade ingen koll, det är sant. Men att komma med i historieböckerna är givetvis stort, samtidigt är det nog först efter karriären man uppskattar det, säger han.

Spelarna i Skellefteå är skärrade. Kent McDonell, Brad Moran och Christian Söderström hade alla jättelägen att spräcka FBK-målvaktens nolla, men just när de skulle till att avsluta fick de gummiarm.

– Jag försöker bara rädda puckar och tänker inte så mycket hur motståndarna agerar. Men visst, det kanske stämmer att spelarna tänker till lite extra, säger Jonas Gustavsson.

Frågan alla ställer sig är givetvis hur länge 24-åringen kan hålla tätt?

Själv har han en förhoppning.

Vill spela VM

– Jag håller gärna nollan i resten av slutspelet, för då vet jag att vi vinner guld. Men personligen spelar det faktiskt ingen roll hur lång sviten blir, det viktigaste är att vi vinner matcher, säger Jonas Gustavsson ödmjukt.

Och fortsätter:

– Skulle Skellefteå gjort mål på mig i början av tredje perioden hade jag inte brytt mig. Men det är klart, i slutet av en match blir det ju viktigare. Som målvakt vill man gärna hålla tätt, jämt.

Jonas Gustavsson gör succé, men förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson har redan sagt att hans förstaval till VM är Frölundas Johan Holmqvist – om inte New York Rangers Henrik Lundqvist blir tillgänglig, förstås.

– Blir jag uttagen vore det kul, men det är ingenting jag tänker på. ”Honken” är en jäkligt duktig målvakt, säger Jonas Gustavsson.

Supernollan.

Monstret.

Ja, kärt barn har många namn.

FAKTA

Därför är Gustavsson bäst

Tävlingsmänniska

– Jonas är en extrem tävlingsmänniska. Han tävlar hela tiden i allt. Han tävlar med sig själv, med sina lagkamrater och givetvis också med sina motståndare. En unik egenskap.

Träningsvillig

– Hela säsongen har vi varje dag kört en timme extra. I bland har vi varit på is, i bland i videorummet och i bland i gymet. Det har aldrig varit något gnäll, aldrig.

Ödmjukhet

– Han är väldigt ödmjuk och lever som han lär. Många unga idrottsmän kan sväva i väg efter framgång, men Jonas står med båda fötterna på jorden och tar ansvar för sitt liv och sin idrott.

Team-spelare

– Många målvakter vill hålla sig för sig själv, men Jonas är precis tvärtom. Han är en i gänget och lyssnar intresserat på alla som kommer med råd och tips. Han är älskad i omklädningsrummet.

Nyfiken

– Jonas vill hela tiden lära sig mer, utvecklas. Jag har nog aldrig jobbat med någon som varit så mottaglig för coaching. Sedan spelar det ingen roll om det handlar om ishockey eller golf.

ARTIKELN HANDLAR OM