Backkris i Tre Kronor

Både Tobias Enström och Kenny Jönsson fick lämna matchen

Foto: Joel Marklund
Både Kenny Jönsson (lilla bilden) och Tobias Enström skadades mot Lettland.
HOCKEY

BERN. Först försvann Kenny Jönsson, sedan Tobias Enström.

Tre Kronor har backkris – men läkaren Björn Waldebäck tonar ner allvaret och ger lugnande besked:

– Kenny var en säkerhetsåtgärd. Och Tobbe mår förhållandevis bra.

Kenny Jönsson grinade illa redan på uppvärmningen och efter några byten, där han knappt kunde åka skridskor, gick han in i omklädningsrummet.

För Tobias Enström tog matchen slut 11.04 in på den tredje perioden. Enström tacklades hårt av den lettisk forwarden Martins Karsums, bara någon meter från sargen och blev liggande. Först efter några minuter kunde han ta sig av isen för egen maskin.

Sverige tvingades avsluta matchen med bara fyra backar.

– Vi gillar att spela allihop, så det var inget större problem. Men det är klart, i en lång turnering går det ju inte att spela på bara fyra backar, säger Magnus Johansson.

Efter matchen redde landslagets läkare Björn Waldebäck ut skadesituationen kring Jönsson och Enström:

– Kenny har haft bekymmer kring höften och ryggen en tid, det känner alla till. Det kan bli mycket belastning och att några muskler får ta mycket stryk.

– Han hade jätteont redan på uppvärmningen, när det började krampa. Då fanns det ingen anledning att chansa och fortsätta. Det är en skada som vi tror oss kunna påverka med en klassisk mjukdelsbehandling.

Spelar han mot USA på onsdag?

– Svårt att säga, men det är inte omöjligt.

Skadestatus på Enström?

– Tobbe åkte på en situation vid sargen där han kom ner lågt och fick en smäll mot käken. Han är hos tandläkaren nu, men mår förhållandevis bra. Men vi har ingen aning om hur tänder och överkäke ser ut. Jag vet inte om han tappade tänder.

Hjärnskakning?

– Inte som jag upplevde det. Han var fullt kontaktbar tidigt och de tester vi gjorde på plats klarade han av med bravur. Han kan prata och var med på banan, Det var inte så spektakulärt som det såg ut.

Kan han spela mot USA på onsdag?

– Vi tar är en dag i taget, men det är inte alls osannolikt.

ARTIKELN HANDLAR OM