”Suddens” avskedsbrev – ord för ord

”Står i evig tacksamhets-skuld till alla hockey fans”

HOCKEY

I samband med presskonferensen där han meddelade att karriären är över, delade Mats Sundin ett öppet brev.

Här är det brevet i sin helhet, ord för ord:

Ishockeyn är som ett drama utan manuskript. Ett envig i ett känslomässigt kaos där varje byte har sitt eget liv. Manuskriptet skrivs under spelets gång och när alla gör ett bra jobb är slutet alltid lika ovisst.

Detta är för mig tjusningen med hockey.

Det känns tråkigt att i dag berätta för er att min karriär som professionell ishockeyspelare är över.

Min karriär inom den sport som jag älskat och älskar, som har gett mig så mycket, format mitt liv, även det liv jag har nu framför mig.

Jag har fått vara med om en resa både sportsligt och mänskligt och som jag inte kan sammanfatta i några få meningar.

Skulle jag få välja skulle jag fortsätta spela ishockey på elitnivå tills jag blir 65 år och pensionär, tyvärr så blir du pensionär i ishockey betydligt tidigare än så…

När jag som barn började med ishockey så drömde jag som så många andra om att bli en berömd spelare.

Att en gång bli så bra att jag kunde ta en plats i Tre Kronor och NHL.

Det var en pojkdröm som för mig gick i uppfyllelse.

Nu när karriären är över kan jag fortfarande överraskas av glädjen att plötsligt inse att jag har förverkligat min dröm!

Jag står i evig tacksamhetsskuld till alla hockey fans. Människor som följt och stöttat mig under hela min karriär, utan er hade jag aldrig stått här idag! Mina fantastiska föräldrar samt nära och kära.

Särskilt tack till Toronto där jag spenderat 13 år av min karriär.

Toronto är och kommer alltid att vara mitt andra hem.

Alla svenska och kanadensiska fans utan vilkas stöd mitt hockeyliv hade varit meningslöst. Ni har betytt mer än vad ett vanligt tack kan uttrycka.

Nu när jag blivit äldre och karriären går mot sitt slut ser man saker på nya sätt. Sporten får en lite annorlunda betydelse, som ung värderade jag alltid slutmålet högst, som äldre uppskattar jag kanske resan dit mer.

Sollentuna HC, Dif, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks är alla organisationer som jag vill tacka för att de gett mig en chans att spela ishockey – att jag fått haft min passion som yrke.

Men livet som professionell ishockeyspelare har även ett vardagligt slit med stor psykisk och fysisk påfrestning, långa resor med mycket tid borta från familj, nära och kära. Något jag nu ser fram emot att ta igen.

Jag ser fram emot nya utmaningar!

TACK ALLA!

Mats Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM