17-åring mot Detroits superstjärnor

Vaktar FBK:s mål mot Red Wings i kväll

HOCKEY

När han var 14 år stod han i allsvenskan.

När han var 16 år fick han spela en träningsmatch med Färjestad.

Nu är Johan Gustafsson 17 år och i kväll ska han stå mot Detroit Red Wings.

Foto: Conny Sillén

Visst kunde historien om Johan Gustafsson lika gärna vara hämtad från Buster.

Han har haft en osannolik karriär i ungdomsåren som började när Arboga fick ekonomiska problem och tvingades att ställa en 14-årig pojklagsspelare i Johan Gustafsson i målet. Arboga mötte Sundsvall och Gustafsson fick ett massivt mediauppbåd runt sig, före och efter matchen.

"Ruskigt häftigt"

Det var för tre år sedan.

Nu är han i Färjestads organisation och skolas av målvaktsmogulen Erik Granqvist. Men redan ikväll skrivs nästa kapitel i sagan om Gustafsson. Han ska stå i Färjestads mål mot Detroit Red Wings.

– Det är vad jag hört. Blir ruskigt häftigt om det stämmer. Klart att det blir nervöst, men det gäller att inte tänka för mycket på vilka man möter, säger Gustafsson.

Egentligen skulle Henrik Karlsson ha vaktat Färjestads mål. Men han är inte helt återställd efter en axelskada och det öppnar för Andro Michell samt Gustafsson i målet. De ska stå halva matchen var är tanken.

– Klart att jag vet vilka svenskar som spelar i Detroit och självklart följer jag hur det går för svenskarna i NHL, men som sagt, gäller att inte tänka för mycket på motståndarna, säger Gustafsson.