MILJONSMÄLLEN

Betalade för lite i hyra – nu slår Skatteverket till mot storklubbarna

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Ekonomisk kris Modo har en hårt ansträngd ekonom. Skatteverkets beslut om att klubben ska betala in ytterligare drygt tre miljoner kommer som ett hårt slag mot klubben.
HOCKEY

Leksand och Modo riskerar en mångmiljonsmäll.

Klubbarnas arenabolag krävs på över fyra miljoner kronor i skatt.

– I det läge vi befinner oss i är alla oväntade utgifter tuffa, säger Fredrik Östman, administrativ chef för både arenabolaget och Modo Hockey.

Skatteverkets beslut är resultatet av den skatterevision av elitidrotten som startade för ett par år sedan. Modo och Leksand är två av klubbarna som Skatteverket har granskat.

Swedbank arena ägs av Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB, ett helägt dotterbolag till Modo.

Modo Hockey betalar hyra till arenabolaget för att få tillgång till arenan.

Under 2007 betalade Modo Hockey tre miljoner kronor i hyra.

Alldeles för lite, tycker Skatteverket, som anser att Modo skulle ha betalt ytterligare 6,1 miljoner för att kostnaden skulle motsvara marknadsvärdet.

Över 3 miljoner

Nu har Skatteverket beslutat att Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB ska betala ytterligare 1,7 miljoner kronor i skatt. Dessutom anser Skatteverket att arenabolaget ska betala ytterligare 1,4 miljoner i skatt för ett bidrag på fem miljoner kronor som Sparbanksstiftelsen gav i samband med byggandet av Swedbank arena.

Pengar som skulle användas till entréhallens konstnärliga utsmyckning.

Totalt kräver Skatteverket 3,1 miljoner kronor av Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB.

– Vi har olika uppfattningar om det här och självklart kommer vi att överklaga, säger Fredrik Östman.

Får Skatteverket rätt är det ett hårt slag för Modo.

Brakförlust förra året

Efter SM-guldet 2007 hade klubben ett eget kapital på 26 miljoner kronor. En summa som halverades efter förra säsongens brakförlust.

Tidigare i höstas gick klubbens nya ordförande Sven Kågevall ut och bad om ekonomisk hjälp från publik och sponsorer. Detta sedan Modos i stället för en budgeterad vinst på 1,5 miljoner räknar med att gå ytterligare sex miljoner back den här säsongen.

– I det läge vi befinner oss i är alla oväntade utgifter tuffa. Men det är för tidigt att svara på hur det påverkar Modo Hockey, säger Fredrik Östman.

Har ni höjt hyreskostnaderna för Modo Hockey?

– Det svaret ber jag att få återkomma till. Det har att göra med hur det här ärendet kommer att gå.

”Kommer överklaga”

Även Leksand riskerar en miljonsmäll. I Leksands fall handlar det om 934 000 kronor, och motiveringen är samma som för Modo. Skatteverket anser att klubben har betalt för låg hyra till arenabolaget, som till 51 procent ägs av Leksands IF.

– Vi anser att vi har betalat en marknadsmässig hyra och kommer självfallet att överklaga, säger vd Håkan Åman.

FAKTA

Swedbank Arena, Örnsköldsvik, hyra 2007:

Modo: 3 Miljoner

Övik kommun: 5,4 Miljoner

Utdrag ur Skatteverkets granskning: ”Till största delen utnyttjas arenan av Modo. Detta gäller både tidsmässigt och i förhållande till arenans utrymme.” ”Den hyra som Modo betalar till er för nyttjande av arenan är lägre än den hyra kommunen betalar trots att Modo nyttjar hallen i väsentligt högre omfattning.

Ejendals Arena, Leksand, hyra 2007:

Leksand: 1,6 Miljoner

Leksands kommun: 4,7 Milj

Skatteverkets beslut: Efter beslut av Skatteverket ändras Leksands IF Fastighets AB:s överskott till 3,3 Mkr. Ytterligare skatt att betala för bolaget 934 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM