Efter attacken – nu kan domaren polisanmälas

Anklagas för rasistattack på spelaren

HOCKEY

I går rapporterade bland annat SVT om hur en 16-årig spelare attackerat en matchdomare.

Nu planerar spelarens klubb att polisanmäla domaren i fråga.

– Linjedomare har gått ut på sin Facebook och fällt rasistiska uttalanden om två av våra spelare, säger föreningens ordförande till Sportbladet.

Det var i slutsekunderna av en J20-match i södra Sverige som en spelare tappade fattningen. Linjedomaren hade gått in och avbrutit ett slagsmål när 16-åringen svarade med att gå till attack.

Domaren stängs av

– Det här påhoppet var bland det grövsta jag varit med om. Man ger sig inte på domaren över huvudtaget. De ska vara fredade i alla situationer, även om känslorna svallar över. Domarna får man aldrig ge sig på, sade huvuddomaren Bernt Nyqvist till SVT.

Spelarne är nu anmäld till ishockeyförbundet. Men även domaren i fråga har stängts av. Detta efter att på Facebook ha uttryckt sig rasistiskt mot spelaren.

– Linjedomare har använt Facebook och uttryckt sig rasistiskt tycker vi, Smålands hockeyförbund och Disciplinnämnden i region syd. De har tagit beslut att stänga av huvuddomaren och en av linjemännen, säger spelarens förenings ordförande till Sportbladet.

Planerar polisanmälan

Nu planerar dessutom klubben att polisanmäla domaren.

– Det är en polisanmälan om rasitiska uttalanden. Det är lite för grovt tycker vi själva. Nu får polisen avgöra om det är en polisiär fråga de kan jobba vidare med. Vi har inte fått besked om det.

Vad kan stoppa en anmälan?

– Vi vill inte anmäla bara för anmälandets skull utan det måste vara något polisen känner att de kan gå vidare med.

Ishockeyförbundets domarchef Peter Andersson säger till Sportbladet att domaren inte vill uttala sig för tillfället.

ARTIKELN HANDLAR OM