Molin: Min bror knarkade ihjäl sig

Hockeylegendaren talar ut i ny bok

1 av 2 | Foto: anders sundin
Ove Molin släpper en bok om sitt liv. I den beskriver den förre Brynässtjärnan hur hans storebror levde med ett långvarigt narkotikamissbruk – och till slut dog endast 31 år gammal.
HOCKEY

GÄVLE. Efter att Brynäs Ove Molin avslutat sina 858 elitseriematcher går han nu ut och berättar det som plågat honom genom karriären.

– Min bror knarkade ihjäl sig. Men han var en gud för mig, säger Ove Molin.

Ove Molin betraktades som en helyllekille och som hela elitseriens Mr Nice Guy under sina 18 säsonger som elitseriespelare som avslutades i våras.

Ingen hade anat att bakom den trevliga fasaden fanns en hemlighet.

– Jag försökte att hjälpa min bror med lägenhet och att få honom på fötter. Jag gjorde vad jag kunde men det gick inte fullt ut att rädda honom, säger Ove Molin till Sportbladet.

Ove Molins bror dog 1992 efter ett långvarigt missbruk och det är i nya boken ”Hockey blev mitt liv” som den forne Brynässtjärnan väljer att gå ut och berätta om tragedin han burit på genom åren. 

– Det är först nu som det känns okej att berätta och att jag kan göra det med mina egna ord utan att bli felciterad. Jag har också kollat av att det är okej för min mamma och syster att berätta det, säger Ove Molin.

Lasse var tio år äldre än Ove Molin och redan när Ove Molin var tre år så började han märka av problemen för sin storebror som kallades för ”Kobran”.

Lurade alla

Lasse bodde hemma tillsammans med sin familj eftersom han inte fick någon lägenhet på grund av allt hasch, heroin och amfetamin som han missbrukade.

Och han lurade alla i familjen, skriver Ove Molin i boken.

– Jag såg upp till honom som liten och hade ett speciellt förhållande till honom precis som man får till sin storebror. Han var en gud för mig när jag var liten. Men han kom och gick i vårt hem, precis som narkomaner gör, säger Ove Molin till Sportbladet.

Varför väljer du att berätta det?

– Jag vill visa att vi hockeyspelare är precis som vilka människor som helst. Många ser bara oss som högavlönade glamour-lirare, men vi är människor precis som alla andra och har samma problem som många andra familjer har. Jag kände att den här gången kunde jag berätta det på mitt sätt. 

”Några fina stunder”

Lasse blev i sviterna av sitt missbruk smittad av en bakterie och dog i hjärnhinneinflammation i januari 1992, 31 år gammal.

– Vi fick trots allt några fina stunder tillsammans, säger Ove Molin.

Boken ”Hockey blev mitt liv” har Ove Molin skrivit tillsammans med Lars-Rune Ölund och den ges ut på lördag. 70 procent av upplagan är redan uppbokad och en del av överskottet från försäljningen kommer att gå till Brynäs ungdomsverksamhet.

FAKTA

Ove Molin minns...

...bäste passaren: Pär Djoos.

...smartaste ­spelaren: Janne Larsson.

...bäste mot­ståndaren: Peter Forsberg (”En komplett spelare”).

...största hockeyrumpan: Pär Djoos (”Man fick ta omvägar för att ­komma förbi”).

...kaxigaste ­spelaren: Stefan Ketola.

...värste mot­ståndaren: Mats Lusth (”Han var direkt farlig att ­möta”).

...största practical jokern: ­Anders ­”Masken” Carlsson.

...argaste ­kaptenen: ­Anders Huss.

...största­ ­låren: Peter ­Nolander.

Snabbfakta om Ove Molin

Född: 27 maj 1971.

Moderklubb: Trångsund.

Matcher/mål/assist i elitserien: 858/221/330.

Gör i dag: Talangutvecklare för Brynäs.

ARTIKELN HANDLAR OM