Kenta Nilssons nya jobb: blir tränare

”Det här är något som jag alltid velat göra”

Foto: Lars Rosengren
Drömjobb Kenta Nilsson har länge velat bli tränare, och nu får han chansen i storsatsande Red Bull Salzburg.
HOCKEY

Efter 19 år som scout byter Kenta Nilsson jobb – och blir tränare i Red Bull Salzburg.

Trots alla år inom toppidrotten erkänner han:

– Jag är nervös, får jag säga.

Den svenska NHL-legendaren Kenta Nilsson har efter karriären figurerat som scout. Först 18 år i Edmonton Oilers och det senaste året för Florida Panthers.

Nu byter han inriktning – och blir för första gången tränare. Nilsson kommer vara hjälptränare i den hårdsatsande österrikiska klubben Red Bull Salzburg.

– Det här är något kul som jag alltid har velat göra och alltid trott på. Som andretränare är det alltid svårt att få jobb i Sverige, det spelar ingen roll vem man är om man inte har någon erfarenhet som tränare.

Har du länge haft tankar på tränaryrket?

– Ja, jättelänge. Jag försökte när ”Putte” Carlsson var i Djurgården, då pratade han med mig men de valde någon annan. Så har jag försökt vara med i NHL lite.

”Mycket erfarenhet”

Nilsson kommer till största delen att jobba med klubbens yngre spelare där han som gammal målskytt ska dela med sig av sina

offensiva egenskaper.

– Jag kan bidra med mycket erfarenhet. Jag har hållit på med hockey på toppnivå i 40 år. Det är klart man har mycket smågrejer och idéer, säger han.

– Jag har alltid trott att det inte bara är att gapa och skrika som till exempel i USA, det kanske är bättre med en stor kram ibland. Man får lära känna dem och vara lite bollplank åt dem. En kille som de kan prata med som de vet att de kan lita på – att man kan säga vad som helst och det stannar där.

Är lite nervös

Red Bull Salzburg har de senaste åren satsat hårt och A-laget i den österrikiska högstaligan brukar vara späckad med nordamerikaner. Men även på ungdomssidan satsar man hårt med en stor akademi.

Nilsson menar att detta kan vara ett bra sätt att få in foten i hetluften.

– De vill nog vara med om det blir något Europa League, om det händer något. Så det ska bli jättespännande, jag är lite nervös får jag säga.

Du är det?

– Ja, när man tror att man ska kunna så mycket, nu är det dags att visa upp det. Det man tror på kanske inte alls fungerar.

– Men jag tror det kommer gå jättebra. Det blir skitkul.

FAKTA

/ KENT NILSSON

Ålder: 54 år.

Född: Nynäshamn.

Matcher i NHL: 553.

Mål/asist i NHL: 264/422.

Meriter: Vann Stanley Cup 1987 med Edmonton Oilers. NHL:s Alls Star-match 1979–80, 1980–81. Innehar klubbrekordet i Calgary Flames med 131 poäng säsongen 1980/81. Invald i IIHF:s Hall of Fame. Guldpucken 1989. SM-guld med Djurgården 1989.