Aftonbladet
Dagens namn: Bruno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey

Skilda världar

Damhockeyns mörker: Vi måste ta krafttag

SAMMA, MEN OLIKA Elin Lundqvist och Jakob Silfverberg spelar i samma klubb – men med helt olika förutsättningar.   SAMMA, MEN OLIKA Elin Lundqvist och Jakob Silfverberg spelar i samma klubb – men med helt olika förutsättningar. Foto: Pernilla Wahlman

STOCKHOLM/GÄVLE. Samma idrott i samma klubb – men för Jakob Silfverberg och Elin Lundqvist innebär ishockeyn totalt skilda världar.

Medan elitserien erbjuder miljonlöner och lockar miljontals åskådare varje säsong lever svensk damishockey helt i skuggan av utsålda arenor och mediebrus.

Sportbladet har gjort nedslag i Idrotts-Sveriges hetaste och kallaste liga.

Riskserien startade år 2008 med syftet att spetsa till toppen av svensk damishockey – och för att höja intresset. Resultatet så här långt är smått deprimerande, åtminstone om man fokuserar på uppmärksamhet och åskådarsiffror.

Förra säsongen var publiksnittet 95 åskådare.

– Vi kan konstatera att dam­ishockeyn har haft svårt att nå igenom ordentligt, och vi har tagit ett beslut i förbundsstyrelsen att vi måste ta krafttag. Det håller inte att säga att dam­ishockeyn är viktig om vi inte gör något, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Så vad gör ni?

– Vi hade en stor dam­konferens förra hösten där vi tog fram ett handlingsprogram. Det handlar om allt från rekrytering till elitnivån i seriesystemet, säger Englund.

RITORPS ISHALL LÖRDAG KLOCKAN 14.55

Favorittippade Brynäs har inlett Riksserien med tre raka segrar. Nu väntar tufft bortamöte med tabelltrean AIK som är obesegrat under ordinarie tid.

65 åskådare mot 7 000

Ritorps ishall i Solna har kapacitet för 555 åskådare men på läktarna är det minst sagt glest. Bara 65 personer kommer till toppmötet.

– Visst hade det varit skitkul om det kom flera tusen till våra matcher. Nu är det inte så och då får vi försöka bygga upp energikickar i laget i stället. Vi fokuserar på laget och gruppens prestation, säger Brynäsbacken Elin Lundqvist.

Brynäs har inlett elit­serien överraskande bra. Lördagsmatch och bortasegrar mot Färjestad och Djurgården har lockat publiken till Läkerol Arena.

Musikintrot pumpar på hög volym när hemmalaget gör entrén inför närmare 7 000 åskådare.

– Det är verkligen magiskt att åka in till en match när det är sådan stämning. Att få uppleva det är en stor anledning till varför man håller på, säger Jakob Silfverberg.

För landslagsforwarden är spel inför välbesökta arenor en del av vardagen. De tolv elitserielagen lockade förra säsongen över två miljoner åskådare. Då är inte slutspelet inräknat.

Några dagar tidigare träffar vi Jakob Silfverberg, 20, och Elin Lundqvist, 24 i Gävle. Två ishockeyspelare från samma klubb – men med totalt olika förutsättningar.

La ner klubben

Den ena är firad stjärna med en årslön på över en miljon kronor som spelar inför tiotusentals människor varje vecka. VM-forward i våras och med ett undertecknat kontrakt med NHL-laget Ottawa Senators.

Den andra är på gränsen till landslaget, studerar heltid på lärarprogrammet och sköter all träning på kvällstid. Lönen uppgår till fria klubbor.

– Det spar jag många tusenlappar på varje säsong, säger Elin Lundqvist.

Hon har på nära håll fått känna av den tuffa vardagen som präglar svensk dam­ishockey. För tre år sedan var hon med om att spela upp Skellefteå i Rikserien – men glädjen över avancemanget förbyttes snabbt i enorm besvikelse.

Skellefteås klubbledning var inte beredd att satsa de pengar som krävdes för spel i högsta serien. Laget lades ner.

Hur kändes det?

– Skittråkigt. Vi ville verkligen spela där med vårt lag. Vi försökte starta om en egen förening och var lovade att få ta över Skellefteås plats. Vi jobbade med sponsorer och privatpersoner hela sommaren, men till slut tvingades vi ge upp.

Flytten till Gävle och Brynäs har Elin aldrig ångrat. Hon gör sin fjärde säsong och trivs ypperligt i klubben.

– Alla är trevliga och visar respekt. Känslan är att det är ett bra samarbete i hela föreningen. Jag tror definitivt att vi tillhör topp tre i Sverige när det handlar om stöd och träningstider.

Men varför kommer inte publiken till era matcher?

– Jag vet inte. Vi försöker spela en rolig ishockey. Försöker bli starkare, snabbare och utvecklas på alla sätt. Men som spelare vill man inte ut och jaga publik, vi vill bara spela ishockey, säger Elin.

– Det är en väldigt svår fråga att svara på, jag har inget bra svar. Det finns ingen logisk förklaring, säger Jakob Silfverberg.

Minimal avkastning

Hur ofta är ni och tittar på varandras lag?

– Jag går så ofta jag kan när vi inte har träningar eller matcher. Vi i damlaget har en egen kiosk i Läkerol Arena som vi turas om att stå i, säger Elin.

– Jag har aldrig sett en hel dammatch, säger Jakob.

Hur många spelare i damlaget känner du till?

– Ja…, det är nästan pinsamt, men jag kan inte namnet på någon. Man känner igen de flesta till utseendet, men jag har dålig koll på vad de heter.

Brynäs målsättning på herrsidan är att vinna SM-guld och de är samtidigt en av de klubbar i Sverige som satsar hårdast på sitt damlag.

Brynäs elitserielag omsätter 73 miljoner kronor varje säsong. På sitt damlag satsar klubben runt en miljon kronor. Den ekonomiska avkastningen är blygsamma 200 000 kronor.

– Varken vårt dam- eller våra juniorlag genererar några intäkter i det korta perspektivet. Däremot är dessa lag viktiga delar i vår verksamhet, säger Brynäs klubbdirektör Hans Göran Karlsson.

– Med tanke på att damlaget inte genererar några intäkter är det oerhört svårt att ställa de ekonomi­ska siffrorna mot varandra, säger Karlsson.

Publiksiffror i våra största lagidrotter:

Allsvenskan, herrar: 6 518 (2010)

Elitserien, herrar: 6 160 (2010/11)

Speedway, herrar: 2 664 (2010)

Superettan, herrar: 2 572 (2010)

Hockeyallsvenskan, herrar: 2 363 (2010/11)

Handboll, herrar: 1 405 (2010/11)

Elitserien, bandy: 1 358 (2010/11)

Innebandy, herrar: 1 064 (2010/11)

Basketligan, herrar: 874 (2010/11)

Damallsvenskan: 653 (2010)

Handboll, damer: 448 (2010/11)

Innebandy, damer: 292 (2010/11)

Basketligan, damer: 215 (2010/11)

Volleyboll, damer: 166 (2010/11)

Volleyboll, herrar: 162 (2010/11)

Riksserien, hockey: 95 (2010/11)

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet