Se drömmålet igen – nu som bakverk

Foto: VIASAT HOCKEY, MARKUS LAMPENIUS
Mikael Granlunds drömmål i VM mot Ryssland – byggt av pepparkaksdeg.
HOCKEY

Finländaren Mikael Granlund, 19, svarade för tidernas vackraste VM-mål i våras.

Nu finns mästerverket även som bakverk.

– Idén kom när jag surfade på nätet efter något lämpligt för årets projekt, säger konstnären Markus Lampenius, 32.

VM-semifinalen mellan Finland och Ryssland stod 0–0 när supertalangen Mikael Granlund bröt dödläget 5.13 in på andra perioden. Han fintade först bort Dimitrij Kulikov bakom målet innan han la upp pucken på bladet och svepte in pucken i krysset med en blixtsnabb rörelse.

Finland vann matchen och tog sedan VM-guld efter finalseger mot Sverige.

– Vad ska jag säga? Ofattbart vackert. One man show. Jag vet inte hur han klarar av såna här grejer, han kanske helt enkelt saknar nerver. Jag kan inte ens lyfta upp pucken på klubban under träning, sa lagkamraten Mika Pyörälä.

”Bara ett mål, inget mer”

Granlund själv bara log förläget och såg närmast blyg ut när den samlade presskåren bad honom att berätta om drömmålet:

– Det var bara ett mål, inget mer än så. Jag tränade på det någon gång när jag var junior och lyckades redan då. I dag försökte jag igen och pucken gick in. Det var ett skönt mål på det sättet att vi tog ledningen så att vi kunde vinna matchen.

Mikael Granlund finns med i junior-VM som avgörs under jul och nyår. Då kanske vi får se nya mästerverk.

En som hoppas på det är finlandssvensken Markus Lampenius, som förevigat vårens drömmål genom att göra ett bakverk.

Hur fick du idén?

– Jag har gjort olika grejer av pepparkaka sedan jag var barn. Ifjol blev det ett pariserhjul. Jag är annars inte speciellt huslig av mig, men gillar att göra något extra då jag en gång gör det. Idén kom när jag surfade på nätet efter något lämpligt för årets projekt. Det är inte något som jag planerat sedan i våras utan jag fick idén för några veckor sedan.

Vilka ingredienser använde du?

– Marthas kokbok har ett recept för deg för pepparkakshus: vetemjöl, mjölk, sirap, socker, margarin/smör, kanel, soda, ingefära, nejlika. Det gick helt okej fastän ingredienserna inte kom i helt rätt ordning eller temperatur.

– Innan den riktiga versionen gjorde jag en prototyp på köpt pepparkaksdeg. Den degen är gjord för pepparkakor som i första hand ska ätas och blir inte lika hållfast som "husdegen". Men från det lärde jag mig att delarna måste vara rundade.

Tog två kvällar

– Prototypen var gjord av flata delar, vilket blev för kantigt och robotaktigt. Jag hade inte färdiga mallar för kroppen utan gjorde rundade delar av olika storlek som jag sedan skar till innan jag fogade ihop dem.

– Jag gjorde ett försök att göra målnätet av sockerkristyr, men det lyckades inte. Det borde finnas vita godissnören...

Hur lång tid tog det?

– Några timmar för prototypen. Efter det två kvällar efter att barnen hade lagt sig. En kväll för att baka ut och foga ihop (limmet är smält socker) och en för att garnera (sockerkristyr, handskarna och pucken är lakrits).

Blir det fler bakverk?

– Kanske är det dags om ett år igen.

ARTIKELN HANDLAR OM