Hustrun: Är chockartat

Familjen fann förre målvaktsstjärnan död – misstänker stroke: ”Kom väldigt hastigt”

1 av 14 | Foto: Göran Strandberg
Firar VM-silvret tillsammans med Pekka Lindmark, 1986.
HOCKEY

Hockeysverige sörjer en av de stora.

Peter Åslin kämpade i ett år mot sviterna av sin stroke, men till sist orkade inte kroppen längre.

I går morse fann hans fru och dotter honom död i hemmet.

– Det är chockartat i familjen i dag. Sjukdomen kom väldigt hastigt, säger hans fru Eva Åslin.

För två veckor sedan slog de svenska juniorkronorna till. 1–0 i finalen mot Ryssland betydde att Sverige tog sitt första JVM-guld på 31 år, vilket firades stort på hemmaplan. Tusentals människor mötte upp i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att ta emot de nya stjärnorna.

”Ville åka”

En av dem som ville vara där var Peter Åslin. 1981 hade han varit målvakt för den senaste svenska juniorgenerationen som vunnit VM och nu ville han gratulera de nya mästarna. När Sportbladet, dagen innan det stora mottagandet, pratade med den gamle hockeyhjälten sa han att han gärna skulle komma, men inte var säker på om han skulle orka.

Till sist valde han att stanna hemma i Leksand.

– Han ville väldigt gärna. Han följde hela turneringen, han var alltid väldigt intresserad av ishockey, men det var lite väl jobbigt att åka dit. Han hade inte full funktion i sin vänstra sida, säger Peters fru Eva Åslin.

Fått en stroke

Anledningen till att han inte klarade av att resa var den stroke som han drabbades av för ett år sedan.

– Han har varit sjuk sedan dess och har inte riktigt kommit tillbaka efter den smällen. Jag tyckte att han hankade sig fram bra hela tiden, men till sist orkade inte kroppen, säger Eva

Åslin.

”Stor tragedi”

Det var på torsdagsmorgonen som Peter Åslins fru och dotter fann honom livlös, enligt polisen i Dalarna. Sannolikt har han drabbats av ytterligare en stroke, vilket var mer än han klarade av.

– Det är en stor tragedi för hela familjen, det är väldigt kämpigt och turbulent just nu. Troligtvis har han fått en ny stroke, men det vet vi inte säkert än, säger Eva Åslin.

Att stroken för ett år sedan lämnade tydliga spår vittnar även Ove Thörnberg, Åslins gamle lagkompis från HV 71, om. För några veckor sågs de i samband med en hockeymatch i Ljungby.

– Han hade problem med vänstersidan, den hängde inte med riktigt. Han var samma person som förr, men det hade satt sig på balanssinnet. I huvudet var han med rätt hyfsat, men talet sackade lite. Det är tragiskt att det ska gå så fort, man vill bara inte att de ska vara sant, säger Thörnberg.

Hyllas med tyst minut

Peter Åslin hade en lång och framgångsrik karriär med bland annat tre SM-guld och ett VM-guld.

Leksands IF kommer att hylla Peter Åslin med en tyst minut i hemmamatchen mot Sundsvall på lördag.

Han efterlämnar fru och tre barn.

FAKTA

Peter Åslin

Position: Målvakt

Ålder: 49 år

Klubbar: Norrtälje, AIK, Mora, Leksand, HV71, Timmendorfer Strand, Kärpät och London.

Meriter: Tre SM-guld, ett VM-guld, OS-brons.

ARTIKELN HANDLAR OM