”I dag är jag starkare som människa och som spelare”

För tre år sedan föll Niklas Lihagen ihop på isen med hjärtstillestånd – i morgon är han tillbaka i spel: ”Jag räknade bort att spela ishockey igen”

1 av 2 | Foto: PIC-AGENCY
Niklas Lihagen låg livlös, men hans liv räddades.
HOCKEY

Med en grisklaff i hjärtat, vilja av stål och kärlek till hockeyn är Niklas Lihagen tillbaka.

På isen.

I matchuniform i elithockey.

Mot alla odds.

– Jag har vuxit som människa och som hockeyspelare, säger Niklas Lihagen, 28.

På Luciadagen 2009 slutade Niklas Lihagens hjärta att slå, han drabbades av hjärtstillestånd.

Han föll ihop på isen i Örebros derby mot Karlskoga och hans liv räddades på isen av domaren Wolmer Edqvist och Bofors läkare Peter Carlsson.

Det var otäcka bilder på händelsen som kablades ut och inte mycket talade då för att Niklas Lihagen skulle komma tillbaka till elithockeyn eller ett helt funktionellt liv för övrigt.

Men flera ingrepp senare är han tillbaka – på allvar.

I morgon är han med på isen när Örebro möter Södertälje i Behrn Arena.

Sensationellt och fantastiskt.

– Det var två anledningar till att hjärtat slutade att slå för snart tre år sedan. Jag hade en hjärtklaff bestående av två blad i stället för tre och sedan hade jag en extra nervbana runt hjärtat. På ett sätt är det otroligt att jag kunde hålla på med elit­idrott med ett defekt hjärta, säger Niklas Lihagen.

Han har genomfört tre operationer och länge hade han en implanterbar defibrillator för att kontrollera att hjärtat fungerade normalt.

Men det var inte förrän i oktober i fjol som sjukvården fick kontroll på hjärtat och med hjälp av en hjärtklaff från en gris kan Niklas Lihagen i dag spela ishockey på en hög nivå.

– Jag valde mellan en mekanisk klaff och en biologisk klaff tillverkad från en riktig klaff från en gris. Hade jag valt en mekanisk klaff hade jag inte kunnat spela ishockey igen – då hade jag tvingats äta blodförtunnande medicin hela livet, säger Lihagen.

Sjukskriven i två år

Bakom Lihagens ord finns en målinriktad vision. Man hör att han länge haft en plan att komma tillbaka till elithockeyn, trots en sjukskrivning på nästan två år.

– Det fanns en tid när jag räknade bort att spela ishockey igen. Men för varje gång jag besökte läkarna och de gav mig hopp om total friskhet steg min tro, säger Lihagen.

Sedan mars är han friskskriven och läkarna har sagt ja till att han får idrotta på hög nivå igen.

– Så stark som jag känner mig nu har jag aldrig gjort. Jag är pigg på morgonen och orkar mer än tidigare. Jag har ju ett friskt hjärta och det är ju första gången någonsin som jag har det.

Han har nytt kontrakt med allsvenska Örebro och han är med i truppen till första försäsongsmatchen i morgon kväll.

För första gången 14 sedan december 2009 tar han på sig uniformen.

– Det kommer nog inte att kännas så speciellt. Isträningarna har inte berört mig så mycket och det enda som kan ge mig lite känslor är Karlskoga Ishall där olyckan inträffade. Om jag får vara med i matchen mot Karlskoga borta blir det speciellt, säger han.

En ny syn på livet

Det är en förändrad Niklas Lihagen.

En mentalt stark 28-åring och en småbarnspappa som fått en ny syn på livet.

– Min son var bara några månader när olyckan hände. I dag är jag starkare som pappa och som människa och är nog en bättre hockeyspelare också, säger Lihagen.

Ett stort mål är uppnått – comeback som hockeyspelare.

Nu siktar han på nästa etapp – en ordinarie plats i Örebro.

Operationer och bakslag – här är vägen tillbaka till hockeyn igen

13 december 2009

Lihagen ramlar ihop livlös på isen i en allsvensk match mot Bofors. Via lasarettet i Karlskoga flyttades han till Universitetssjukhuset i Örebro, där två medfödda hjärtfel upptäcktes.

Augusti 2010

En stor operation genomförs i Köpenhamn och Lihagens hjärta renoveras genom att en nervbana bränns bort.

Februari 2011

Lihagen försöker sig på en comeback. Men kroppen svarar inte som han tänkt sig och sjukskrivningen fortsätter.

Oktober 2011

Ännu en hjärtoperation. Lihagen får en ny hjärtklaff. En stark vändning.

Februari 2012

Lihagen blir friskförklarad av läkarna. ”Jag blev så glad att jag började gråta”, sa han till Nerikes Allehanda.

April 2012

Får ett kontrakt av den storsatsande allsvenska klubben Örebro och drömmen om att spela hockey på hög nivå igen blossar upp. Träningarna med klubben ger inga bakslag.

Augusti 2012

I morgon kväll tar Lihagen på sig Örebros uniform för första gången sedan olyckan i Nobelhallen. Därmed är han tillbaka som ishockeyspelare igen, mot alla odds.

ARTIKELN HANDLAR OM