Klubben om insändaren: ”Har blivit så felaktigt”

Ledarna om den uppmärksammade insändaren från hockeymamman: ”Finns inget uttalat om petning”

Foto: gd.se
UPPRÖR Insändaren publicerad på Gefle Dagblads hemsida.
HOCKEY

Insändaren om den åttaåriga pojken som inte fick spela kvar i sitt hockeylag väcker starka känslor.

Nu ger ledarna sin version om bakgrunden till den uppmärksammade händelsen.

– Allt har blivit så olyckligt och felaktigt. Det finns inget uttalat om petning över huvud taget, säger lagets tränare.

Allt började med att mamman till den åttaåriga pojken skrev en insändare i lokaltidningen som fått stor spridning i sociala medier och upprört många personer.

Lagets tränare och klubbens ledare är bestörta över innehållet och vilka reaktioner som har följt med insändaren.

De känner inte alls igen den beskrivning som mamman ger.

– Jag är helt för en kritisk granskning av ungdomsidrotten, men jag upplever att medierna har blåst upp det här och publicerat saker vind för våg. Då bli det lätt onyanserat. Alla föreningar i distriktet blir berörda av det här, säger lagets tränare.

”Haft dialog med pappan”

Till Sportbladet ger han nu sin version om vad som har hänt.

Den berörda pojken är född 2004, men eftersom den klubb i Gävleområdet som han spelar med tidigare inte har haft något 04-lag började han för några år sedan, som enda 04:a, hockeyskolan tillsammans med pojkar födda 2003.

Till den här säsongen ska klubbens 03-lag kliva upp en serie och spela mot pojkar födda 2002.

Samtidigt har klubben nu fått i gång ett lag med spelare födda 2004, som innehåller mer än 20 stycken åttaåringar.

Därför ansåg ledarna att det bästa för pojkens utveckling var att han började träna med jämnåriga, i stället för att spela mot killar som var två år äldre.

– Vi har haft en dialog med pappa, som är den som nästan alltid har varit med pojken till träningarna, och vi var överens om att han bör spela på den nivån han befinner sig. I det här fallet handlar det om hans jämnåriga i 04-laget, berättar tränaren i det lag som pojken tidigare har tillhört.

Ska ha möte med föräldrarna

Enligt tränaren har det aldrig varit tal om att pojken inte är välkommen att spela ishockey i klubben:

– Det finns inget uttalat om petning över huvud taget. Killen ska spela hockey, men han behöver utvecklas i sin takt och det anser vi att han gör bäst i ett lag med jämnåriga. Och det är först till det här året som klubben på allvar har etablerat ett 04-lag.

Hur går ni vidare nu?

– Vi ska ha ett möte med mamman och pappan i morgon och lägga upp en plan för framtiden. Det är en jättefin grabb och en riktig hockeykille. Vi vill självklart att han ska vara kvar i föreningen.

Sportbladet har pratat med den åttaåriga pojkens pappa som tycker situationen är olustig:
– Hela den här cirkusen är jättejobbig.
Han vill vare sig bekräfta eller dementera klubbens uppgifter om att de är överens om att hans son ska tillhöra laget med jämnåriga killar.
– Vi ska ha ett möte och jag vill inte att det här ska komma ut fel väg. Därför vill jag inte säga så mycket mer.

LÄS DEN UPPMÄRKSAMMADE INSÄNDAREN I GEFLE DAGBLAD

FAKTA

UTDRAG UR INSÄNDAREN

”Jag hoppas att ni kan sova gott om nätterna för det kan inte jag. Ni har krossat min sons drömmar redan som åttaåring. Vart är den här världen på väg? Redan som ettåring älskade min son ishockey. Ett av hans första ord var Brynäs och han drömde tidigt om att få lära sig spela hockey. En av hans högsta önskningar var att få vara mini­tiger under en Brynäsmatch. När han var fyra år fick han äntligen sin vilja igenom och vi anmälde honom till skridskoskola (dock inte i Brynäs). Han var överlycklig.

***

Man skyller på att han inte har de ”rätta” grunderna. Att behöva berätta detta för sin åttaåring kommer att vara det svåraste vi har gjort och varje ord kommer att behöva vara noga genomtänkt. I fyra år har han tränat med sitt favoritlag och tillhör numera en av veteranerna men nu får han inte vara kvar. Hur skulle ni som tränare känna om det gällde ert barn?

***

I måndags visade han stolt upp sina nya skridskor. De hann bli använda en gång. När han får reda på att han tvingas sluta i laget kommer de nog att hamna på hyllan bredvid fotbollsskorna.

Jag måste ju vara dum för jag trodde att idrott handlade om att ha kul och vikten av att man mår bra av att röra på sig, inte om hur bra man är. Jag förstod att detta en dag skulle komma men jag trodde inte att det var redan på en åtta­årings nivå.

***

När jag skriver detta sitter han och pratar med sina kompisar om den kommande cupen. Hur kul de kommer att få, att få spela matcher en hel dag... Denna cup kommer han inte att få spela fast det vet han inte om.”