”Trodde att jag hade varit med om allt...”

Danijela Rundqvist om galna hockeylivet i Schweiz

1 av 5 | Foto: PRIVAT
En motståndare tvingas använda sig av en Ikea-pall för att nå upp till sargen.
HOCKEY

Matcher som spelas i dimma, ett förbund som glömmer bort att det behövs domare, motståndare som ställer sig på en Ikea-pall för att nå upp till sargen.

Danijela Rundqvists nya hockeytillvaro i Schweiz är... annorlunda.

– Jag trodde att jag hade varit med om allt – men det hade jag inte, säger hon till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Danijela Rundqvist.

Danijela Rundqvist, 28, är en av Sveriges mest meriterade damhockeyspelare med över 220 landskamper och sju VM- och tre OS-turneringar på meritlistan.

Efter att ha spelat i Sverige, Kanada och Ryssland bytte hon inför den här säsongen till Lugano i Schweiz.

Där har hon fått vara med om både det enda och det andra.

”Det var parodi”

Det började redan i premiären borta mot SC Reinach den 26 september med att det var så mycket dimma att man knappt såg pucken.

– Det var i princip som att spela utomhus. Kondensen gjorde så att det blev en så kraftig dimma att domaren var tvungen att blåsa av och så fick alla åka in på isen och åka runt så att dimman försvann. Men dimman kom tillbaka efter några byten, så då fick man ta en ny paus. Våra backar såg inte oss och tvärtom. Det var parodi.

I lördagens hemmamatch mot SC Reinach (seger med 6–4) fick båda lagen vänta på att pucken skulle släppas. Det saknades nämligen en ack så viktig detalj som domare.

– Förbundet hade glömt att ringa domare, men de ringde in två nya som kom relativt snabbt. Det var bara att bocka av en ny sak på listan, jag börjar bli ganska härdad.

”Den här bilden ska jag ha!”

I går mot Neuchâtel (seger med 10–3) var det dags för en ny dråplig incident. En motståndare använde sig av en Ikea-pall för att nå upp till sargen när hon skulle hoppa in på isen.

– När jag är på isen är jag helt inne i matchen, men när jag kom in i båset och såg den här pallen gick jag direkt till en av våra materialare och sa ”ta ett kort, den här bilden ska jag ha!”, säger Danijela Rundqvist och skrattar.

– Sargen var faktiskt hög, men normalt sett hemma i Sverige så går man ut på isen genom båsdörren i så fall. Hon tog hjälp av pallen i stället, sedan var det lite kul att det var en Ikea-pall. Men visst, det var effektivt. Det var ju mycket trafik vid dörren, nu behövde hon inte anpassa sig till någon.

”Ville göra något nytt”

Har du varit om något liknande?

– Jag har bott både i Kanada och Ryssland och varit med om ganska mycket, men sånt här händer ingen annanstans. Det händer bara nya grejer hela tiden här borta.

Hur trivs du annars i Schweiz?

– Jag kände inför den här säsongen att jag ville göra något nytt och jag har varit på de flesta ställen där man kan spela damhockey. Lugano är en av världens finaste städer. Hockeymässigt är det bra, men det är som att gå tillbaka några år i tiden om man jämför med Sverige. Det är mer att jobba i motvind, damerna prioriteras inte.