”Han har varit helt EXTREM”

LISTA: Här är de 15 hetaste lockout-stjärnorna i Europa

HOCKEY

Spelarupproret i NHL har förgyllt Europas hockeyligor med stjärnglans den här säsongen.

Sportbladets Jonathan Ekeliw listar de hetaste lockout-proffsen – som kommit in och dominerat.

15. Matt Read

Lockout-klubb: Södertälje, Hockeyallsvenskan

NHL-klubb: Philadelphia Flyers

Statistik: 20 matcher, 6 mål, 18 assist, 24 poäng

Kom till Södertälje när laget låg allra sist i tabellen. Sedan dess har SSK gått som tåget och slåss nu om en direktplats till kvalserien. Read lockades till klubben tack vare förre collegekollegan Emil Billberg, och bildade under hösten ett fruktat forwardspar med Carl Hagelin. Lämnade Södertälje strax före jul, men kan återkomma om lockouten förblir resten av säsongen.

14. Mikkel Bödker

Lockout-klubb: Lukko Rauma, SM-liiga

NHL-klubb: Phoenix Coyotes

Statistik: 29 matcher, 21 mål, 12 assist, 33 poäng

Finska Lukko Rauma har satsat på dansk dynamit. Mikkel Bödker, Lars Eller, Frans Nielsen och Philip Larsen spelar alla i laget under lockouten. Allra bäst har det gått för den förstnämnde, som stänkt in 21 mål på 29 matcher, kastat handskarna mot Ville Nieminen och bjudit på allmän show. Även Lauri Korpikoski – till vardags i Phoenix Coyotes, precis som Bödker – ska nämnas från den finska högstaligan med sina 17 poäng på 11 matcher.

13. Mikael Backlund

Lockout-klubb: Västerås, Hockeyallsvenskan

NHL-klubb: Calgary Flames

Statistik: 23 matcher, 12 mål, 18 assist, 30 poäng

Har öst in poäng och dominerat tillsammans med St Louis Blues-proffset Patrik Berglund, som även han har Västerås som moderklubb. Sköter sina defensiva åtaganden och stoltserar med finfina plus 13 i plus/minus-statistiken. Med Backlund/Berglund i laget är VIK en elitseriekandidat.

12. Ilja Kovaltjuk

Lockout-klubb: SKA St Petersburg, KHL

NHL-klubb: New Jersey Devils

Statistik: 33 matcher, 18 mål, 22 assist, 40 poäng

Har ”C:et” på bröstet i stjärnspäckade SKA St Petersburg – trots att han är lockout-spelare. Öser in poäng i match efter match, även om skörden minskat lite den senaste tiden. Bar New Jersey Devils under förra årets slutspel och har mognat både som spelare och person.

11. Claude Giroux

Lockout-klubb: Eisbären Berlin, DEL

NHL-klubb: Philadelphia Flyers

Statistik: 9 matcher, 4 mål, 15 assist, 19 poäng

Det blev visserligen bara nio matcher i den tyska huvudstaden – men tv-spelet NHL 13:s omslagspojke hann ändå komma upp i 19 poäng. Claude Giroux har växt ut till en av världens absolut bästa spelare, och konkurrerar snart med Sidney Crosby och Jevgenij Malkin om vem som är allra vassast.

10. Victor Hedman

Lockout-klubb: Barys Astana, KHL

NHL-klubb: Tampa Bay Lightning

Statistik: 26 matcher, 1 mål, 19 assist, 20 poäng

Hedman gör succé – i Kazakstan. 22-åringen har bidragit med finfina 20 poäng på 26 matcher från sin backposition, men framför allt är det plus/minus-statistiken som imponerar; Ö-vikssonen har varit inne på 18 mål framåt fler än bakåt.

9. Alexander Steen

Lockout-klubb: Modo, Elitserien

NHL-klubb: St Louis Blues

Statistik: 20 matcher, 8 mål, 15 assist, 23 poäng

När Steen kom till Modo låg laget i botten och krisrubrikerna avlöste varandra. Men St Louis Blues-stjärnan lyfte Ö-viksgänget, och ett tag toppade plötsligt laget tabellen. 28-åringen drogs tyvärr med skadebekymmer under andra halvan av sin kontroversiella sejour i Modo, men inledningsvis övertygade han hela hockey-Sverige om vilken klasspelare han är.

8. Alexander Ovetjkin

Lockout-klubb: Dynamo Moskva, KHL

NHL-klubb: Washington Capitals

Statistik: 31 matcher, 19 mål, 21 assist, 40 poäng

”Alexander the Great” är inte den världsspelare som han var för ett par år sedan. Men ryssen verkar ha återfått sjölvförtroendet på hemmaplan, och hans 40 poäng – varav 19 mål – på 31 matcher i Dynamo Moskva vittnar om det. Sedan radarpartnern Nicklas Bäckström anslöt har Ovetjkin höjt sig ytterligare en nivå, och Dynamo slåss nu med St Petersburg om serieledningen i KHL.

7. John Tavares

Lockout-klubb: SC Bern, NLA

NHL-klubb: New York Islanders

Statistik: 27 matcher, 16 mål, 25 assist, 41 poäng

Superhajpade Tavares har inte riktigt fått visa sin storhet i New York Islanders, som är en alldeles för tunn organisation och ständigt harvar i NHL:s bottenträsk. Men i Schweiz regerar den förre draftettan. 41 poäng på 27 matcher talar sitt tydliga språk, och det är inget snack om att 22-åringen redan tillhör hockeyns absoluta toppskikt.

6. Erik Karlsson

Lockout-klubb: Jokerit, SM-liiga

NHL-klubb: Ottawa Senators

Statistik: 30 matcher, 9 mål, 25 assist, 34 poäng

Frölunda tvingades tacka nej till världens bäste back på grund av elitseriens NHL-förbud, men Erik Karlsson har haft en rolig säsong ändå. Jokerit toppar finska SM-liiga och den unge svenskbacken har naturligtvis stor del i det med sina 34 poäng på 30 matcher. Avslutade äventyret i Finland med ett mål och fyra målgivande passningar i 8–1-segern mot derbyrivalen HIFK.

5. Semjon Varlamov

Lockout-klubb: Lokomotiv Jaroslavl, KHL

NHL-klubb: Colorado Avalanche

Statistik: 16 matcher, 1.74 GAA, 94,6%

Lokomotiv Jaroslavl har kommit tillbaka på ett bra sätt efter den hemska flygtragedin. En av de stora anledningarna är Colorado Avalanche-målvakten Semjon Varlamovs storspel. 24-åringen har på 16 matcher nära 95 i räddningsprocent – klart bäst i KHL.

4. Henrik Zetterberg

Lockout-klubb: EV Zug, NLA

NHL-klubb: Detroit Red Wings

Statistik: 22 matcher, 16 mål, 16 assist, 32 poäng

Damien Brunner–Henrik Zetterberg–Linus Omark. Där har ni förmodligen den bästa kedjan i Europa under lockouten. Alla tre har formligen öst in poäng, och både ”Zäta” och Omark verkar trivas ypperligt i Schweiz. Damien Brunner har varit allra bäst med sina 57 (!) pinnar på 32 matcher och borde egentligen få en egen plats på den här listan. Men den kvicke forwarden har ännu inte hunnit debutera för Zetterbergs Detroit Red Wings, som vann dragkampen om honom i somras.

3. Jaromir Jagr

Lockout-klubb: HC Kladno, Extraliga

NHL-klubb: Dallas Stars

Statistik: 33 matcher, 24 mål, 31 assist, 55 poäng

40 år gammal, men still going strong. Nu håller inte den tjeckiska ligan högst kvalitet i Europa direkt – men legendarens poängfacit är ändå mäkta imponerande.

2. Jevgenij Malkin

Lockout-klubb: Metallurg Magnitogorsk, KHL

NHL-klubb: Pittsburgh Penguins

Statistik: 36 matcher, 22 mål, 40 assist, 62 poäng

Malkin var världens bästa spelare den gångna säsongen – och i vinter, på hemmaplan i Ryssland, har Pittsburgh Penguins-stjärnan fortsatt att briljera. Bildar en superduo med skarpskytten Sergej Mozjakin, som faktiskt toppar KHL:s poängliga – tätt före Malkin.

1. Tyler Seguin

Lockout-klubb: Biel, NLA

NHL-klubb: Boston Bruins

Statistik: 29 matcher, 25 mål, 15 assist, 40 poäng

Här snackar vi målskytt. Seguin har varit helt extrem under sin tid i Biel och snittar närmare en fullträff per match. Hade en halvdan rookie-säsong i Boston Bruins efter att ha gått högt i draften, men visade klassen i fjol – och har tagit ytterligare ett steg i år. Det ska bli hur spännande som helst att följa den här killen, 20 år ung, när NHL väl kommer igång igen.