Kommunen anmäler Uppdrag granskning

Göran Wigert: "Har påpekat grova faktafel"

Foto: ANDERS DEROS
HOCKEY

Leksands kommun kritiserar Uppdrag granskning och anmäler programmet till Granskningsnämnden.

SVT ska bland annat ha räknat fel på 70 miljoner.

– Trots att vi i förväg vid flera tillfällen har påpekat grova faktafel som varit bärande i programmet, väljer redaktionen att inte korrigera felen, säger kommundirektören Göran Wigert.

Reportaget rörde upp starka känslor på onsdagskvällen och Leksands kommun fick utstå hård kritik för sin relation till hockeylaget Leksands IF.

Nu har kommunen anmält Uppdrag granskning till Granskningsnämnden för radio och tv.

"Leksands kommuns förtroende för SVT:s Uppdrag granskning har grusats rejält efter programmet i går kväll. Eftersom programmet är ansett och har stor genomslagskraft var kommunens förväntningar att det skulle bli hårt vinklat, men korrekt. Men så blev det inte", skriver kommunen på sin hemsida.

Fel på 70 miljoner

Bland annat ska SVT varit fel ute när det gäller byggandet av Leksands nya arena, enligt kommunen.

Uppdrag granskning påstod att Leksands kommun betalade 120 miljoner kronor för nybygget – men kommunen menar att 70 av dessa 120 miljoner var kommunens egna investeringar vid idrottsanläggningen vid Siljansvallen.

– Trots att vi i förväg vid flera tillfällen har påpekat grova faktafel som varit bärande i programmet, väljer redaktionen att inte korrigera felen, säger Wigert till kommunens hemsida.

"Var pressad"

När SVT:s reporter satte tryck på Göran Wigert om en eventuell skatteplanering svarade Wigert galet.

– Jag var pressad och tyvärr svarade jag fel på den frågan i programmet. Men SVT har underlaget och borde med sin omfattande research ha lagt märke till den detaljen, säger han.

Granskningsnämnden fattar sina beslut på sammanträden, en till två gånger per månad. Besluten kan variera mellan att vara friande, fällande eller friande med kritik.

SVT:s Uppdrag granskning har svarat på Leksands kritik på sin hemsida och nekar till att man ska ha haft några faktafel i programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM